Apel građanima: Spriječiti požare

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u prvih šest mjeseci ove godine evidentirana su 32 požara, od kojih je devet šumskih, dok su u istom periodu prošle godine evidentirana 22 požara, od kojih su dva bila šumska.
CJB Istočno Sarajevo apeluje da građani budu oprezni i ne dozvole da usljed svog nemara i nepažnje izazovu požar, koji se zbog trenutno vrlo visoke temperature i vjetra može proširiti na šumske kompekse ili privatne posjede.

Ukupna procijenjena šteta u požarima iznosi 643.000 KM, od čega na objektima u državnoj svojini 351.000 KM, dok na objektima u privatnoj svojini šteta iznosi 292.000 KM.

Jedan od većih požara dogodio se u martu u mjestu Rudine, opština Rogatica, kada je usljed nekontrolisanog spaljivanja korova na imanju u vlasništvu lica čiji su inicijali P.M. izbio požar koji je zahvatio oko 16 hektara šume, a čija materijalna šteta iznosi 105.000 KM.

U aprilu ove godine, u mjestu Dub, opština Rogatica, požar koji je nastao spaljivanjem suve trave proširio se na 12 hektara mladih zasada smrče i nanio štetu u vrijednosti od oko 141.000 KM.

Veliku opasnost predstavljaju trenutno veoma visoka temperatura, te nekontrolisano i neozbiljno bacanje opušaka neugašenih cigareta na mjesta na kojima lako može doći do požara i njegovog širenja.

Iz CJB-a apeluju da građani budu oprezni, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne ostavljaju je upaljenu, bez nadzora, te da se odgovorno ponašaju prema prirodi.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 121.

CJB Istočno Sarajevo će preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja budu izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare