Ansambl „Kriva Reka“ sa Kosmeta nastupio pred zvorničkom publikom

0
Ansambl

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine večeras je održan koncert narodnih pjesama i igara na kome su nastupili članovi Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Kriva Reka“ iz mjesta Berivojce, kod Kosovske Kamenice.

Domaćin ansambla „Kriva Reka“ bio je KUD „Sveti Sava“ iz Zvornika koji je na koncertu nastupio sa svojim repertoarom.

Goste je u ime Gradske uprave Zvornik pozdravio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Milan Cvjetinović i poželio im dobru igru i prijatan boravak u ovom gradu.

Koreograf i osnivač KUD-a „Kriva Reka“ Dragan Antić rekao je novinarima da se ansambl iz srpske južne pokrajine zvorničkoj publici predstavio igrama iz Krive Reke, Pčinje, Stare planine i Kumanova.

Antić je podsjetio da je KUD „Kriva Reka“ osnovan 2000. godine i naglasio da je ansambl nastao u vrijeme kada su se skoro svi iseljavali sa Kosova.

„Zarekao sam se da neću dozvoliti nekim ljudima da unište ono što je srpsko i sveto na Kosovu i nadam se da sam uspio u tome“, rekao je Antić.

On je pojasnio da su Berivojce malo mjesto sa oko stotinu srpskih kuća, dok je sve ostalo albansko i istakao da u tom okruženju ansambl radi i istrajava već osamnaestu godinu dosta uspješno.

„U takvim uslovima jeste uspeh, pre svega, da se očuva kultura srpskog naroda, da se deca okupljaju, da sačuvaju običaje, igru, pesmu, kostime, nošnju iz tog kraja, što je nemerljiva vrednost“, rekao je Antić.

Ističući da već osamnaest godina ansambl „Kriva Reka“ njeguje taj dio kulture Srbije, Antić je rekao da su nastupi na festivalima u inostranstvu jedini izlaz ovih mladih ljudi iz geta u kojem se nalaze.

On je dodao da u KUD-u „Kriva Reka“ vježba i igra uzrast od četiri do 24 godine sa oko pedesetoro djece, jer u tom mjestu ima malo Srba.

„I pored svih poteškoća sa kojima smo suočeni gostovali smo na festivalima u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj, širom Srbije i četiri puta u Republici Srpskoj“, istakao je Antić.

On je dodao da su pozvani da naredne godine nastupe na festivalu folklora u Barseloni i istakao da će gostovati ako obezbijede oko 6.000 evra za putovanje.

Organizator koncerta je Dom omladine, a pokrovitelj grad Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare