Animirani film o Mitropoliji dabrobosanskoj na festivalu u Kijevu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Animirani film „Mitropolija dabrobosanska – osam vijekova duhovnosti i kulture“ nominovan je u kategoriji najbolji animirani film na Međunarodnom festivalu pravoslavnog filma „Pokrov“ u Kijevu u Ukrajini.

Festival se po 19. put održava pod pokroviteljstvom Ukrajinske pravoslavne crkve /Moskovska patrijaršija/, blagoslovom NJegovog blaženstva mitropolita Kijevskog i sve Ukrajine Onufrija, a pod rukovodstvom NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita Obuhovskog Jone.

Organizator je za animirani film „Mitropolija dabrobosanska – osam vijekova duhovnosti i kulture“ dodijelio diplomu „za kreativno istraživanje u osvjetljavanju istorijskih događaja“, saopšteno je iz Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“.

Animirani film o Mitropoliji je nastao na radionicama Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“ u saradnji sa studijom „Dom animacije“ iz Sremskih Karlovaca.

Nastao je povodom obilježavanja jubileja 800 godina od osnivanja Mitropolije dabrobosanske i opisuje najvažnije istorijske događaje, ličnosti i znamenitosti mitropolije.

Zbog pandemije virusa korona festival se ove godine održava u dva formata, prvi sa prikazivanjima publici uz učešće predstavnika nominovanih filmova od 11. do 14. oktobra i drugi u onlajn formatu od četvrtka do četvrtka, 14. do 21. oktobra, na televiziji „Spas“ i na „Jutjub“ platformi „pokrov kino“.

Uz blagoslovom NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma gosti festivala su u ime Mitropolije bili protonamjesnik Mladen Drobnjak i jereji Dražen Delić i Nemanja Đureinović.

Pobjednici ovogodišnjeg festivala biće proglašeni po završetku festivala, a svi nominovani filmovi mogu se pogledati na veb-stranici festivala /pokrovkino.com/.

Pravoslavni centar za mlade zahvalio je Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara, Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, Sekretarijatu za vjere Vlade Republike Srpske, gradu Istočno Sarajevo, opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te kompaniji „Vitinka“, koji su pomogli nastanak animiranog filma i učešće na festivalu.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare