Anđela i Gorica šampioni BiH u sportskom penjanju

0

FOČA – Anđela Obrenović /17/ i Gorica Šarović /14/ iz fočanskog Penjačkog kluba „Volf“ pojedinačni su šampioni BiH u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji u sportskom penjanju, u disciplini bolder.
U posljednjem, trećem kolu bolder lige BiH za mlade, koje je održano u Banjaluci, Anđela je u konkurenciji juniorki osvojila zlatnu medalju, dok se Gorica, u konkurenciji kadetkinja, okitila srebrom, a obje su u ukupnom plasmanu osvojile prvo mjesto.

Na prethodna dva takmičenja, Anđela je u Mostaru i Sarajevu takođe osvajala prva mjesta, dok je Gorica u Mostaru bila prva, a u Sarajevu treća.

Obje kažu da je sportsko penjanje za njih strast i da uživaju na treninzima i takmičenjima.

„Kod penjanja je, osim snage i uvježbanosti, veoma važna koncentracija. Prije svakog penjanja, potrebno je dobro pogledati smjer i dobro razmisliti kako ga savladati“, priča Anđela.

Gorica dodaje da je potrebno dosta truda da bi se stiglo do zlatnog odličja.

„Potrebna je spretnost, ali i snaga. Penjanje je super sport, potpuni sam zaljubljenik u njega“, ističe Gorica.

Trener Jelena Simović kaže da je ovo bila odlična sezona i da su svi u klubu, u kojem aktivno trenira dvadesetak članova, ponosni na Anđelu i Goricu.

„Naš cilj je da privučemo što više omladine i da im prenesemo tu strast koju osjećamo prema penjanju. Ovo je divan sport, koji prvenstveno omogućuje djeci da se dobro druže i stvaraju zajednicu u kojoj se uče mnogim lijepim stvarima“, navodi Simovićeva.

U fočanskoj dvorani nalazi se najveća vještačka stijena u BiH, a nedavno je obilježeno i prvo penjalište na prirodnoj stijeni u ovoj opštini.

„Uskoro će biti otvoreno prirodno penjalište, a mi već uveliko treniramo i uživamo na njemu“, kaže Simovićeva.

Nakon bolder lige, koje podrazumijeva penjanje na visinu do pet metara bez osiguravajućih užadi, na jesen će biti organizovano i takmičenje u disciplini lid, na većim visinama uz korišćenje užadi.

Domaćin jednog od takmičenja u toj disciplini biće i fočanski Penjački klub „Volf“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare