Amputirci posjetili Ostrog, slijedi put na Hilandar

0
Amputirci posjetili Ostrog, slijedi put na Hilandar

ISTOČNO SARAJEVO – Amputirci iz Istočnog Sarajeva uspješno su, šesti put, okončali pokloničko putovanje biciklima do manastira Ostrog, a uskoro počinju pripreme i za pješačenje do Hilandara.

Predsjednik Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo hadži Srđan Jeremić ističe da ih je na ovogodišnjem biciklističkom hodočašću pratilo dobro vrijeme, te da nije bilo povreda ni kvarova.

„Iz Istočnog Sarajeva krenuli smo u petak, 1. juna, rano ujutru, da bismo se oko 10.00 časova zaustavili na planini Rogoj da se poklonimo i prislužimo svijeće kod spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske“, kaže Jeremić Srni.

Pema planu puta, u Foči je trebalo da im se pridruže njihova dva prijatelja i ratna vojna invalida, ali oni nisu mogli da krenu zbog zdravstvenih razloga.

„Od kratkotrajne kiše i nevremena zaklon smo našli u manastiru Zagrađe kod Šćepan Polja, na granici Republike Srpske i Crne Gore, gdje nas je dočekao i okrijepio naš dugogodišnji prijatelj i duhovnik monah Lazar“, naglašava Jeremić.

Zbog jake kiše, u manastiru Zagrađe napravili su dužu pauzu, tako da su u Plužine, gdje su planirali da prenoće, stigli tek predveče.

Nakon toga, prešli su oko dvije trećine puta, pa im je do manastira Ostrog preostalo još 80 kilometara.

Jeremić ističe da su amputirce pred Nikšićem dočekali njihovi prijatelji biciklisti sa kojima su se vozili narednih četrdesetak kilometara, da bi, nakon toga, u miru prešli preostali dio puta.

Kod manastira su zatekli ogroman broj vjernika koji je čekao da se pokloni moštima Svetog Vasilija Ostroškog, a bratstvo i sestrinstvo im je, kao i svake godine, pružilo veliko gostoprimstvo.

Iako je biciklističko pokloničko putovanje amputiraca do manastira Ostrog jedno od lakših, Jeremić napominje da taj put uvijek ima posebnu simboliku i težinu, jer oni uvijek idu u slavu poginulih saboraca, ali i svih palih boraca Vojske Republike Srpske.

Amputirci iz Istočnog Sarajeva do sada su četiri puta biciklima išli na put dug 1.000 kilometara do manastira Hilandar, a Jeremić navodi da će već na jesen početi sa pripremama za hodočašće trojice ratnih vojnih invalida, koji bi sljedeće godine trebali da idu pješke do Svete Gore.

„Za taj put već smo dobili pomoć i podršku naše braće iz Sidneja, tako da su određene pripreme već počele“, naglašava Jeremić.

Osim Jeremića, na pokloničko putovanje do Hilandara, za sada bi trebali da krenu i hadži Igor Vukašinović, koji je slijep, te Aleksandar Pajić, koji je usljed posljedica dejstva NATO avijacije obolio od Hočkinsovog sindroma /karcinom limfnih čvorova/.

Jeremić, koji nema lijevu šaku, i Dejan Zvizdalo, čije su obje noge amputirane ispod koljena, 2016. godine su 23 dana putovali biciklima do Moskve, udaljene 2.860 kilometara.

Jeremiću je amputirana lijeva šaka nakon što je ranjen kao pripadnik Vojske Republike Srpske, a Zvizdalo je u Trnovu, kao dijete od osam godina u ratu ostao bez obje noge, ali uz pomoć proteza može da hoda i vozi bicikl.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare