Američki ambasador u volonterskoj akciji

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Domu za stara lica u Istočnom Sarajevu danas je organizovana volonterska akcija podjele hrane i poklona, kojoj su se priključile i ambasador SAD u BiH Morin Elizabet Kormak i njena kćerka Margaret.

Nakon podjele ručka i prigodnih poklona stanarima i korisnicima ove ustanove, Kormakova je uputila poziv za učešće u volonterskim akcijama širom BiH.

„Danas sam ovdje da svi zajedno naglasimo ulogu civilnog društva kada ljudi brinu jedni o drugima i kada jedni drugima pomažu s ciljem ostvarenja zajedničkog dobra“, rekla je Kormakova novinarima.

Ona je podsjetila da se svakog trećeg ponedjeljka u januaru u SAD obilježava Dan Martina Lutera Kinga, čuvenog borca za građanska prava i rasnu jednakost u Americi. To je dan koji slavi njegovo naslijeđe i poziva ljude da se priključe volonterskim akcijama u svojim zajednicama.

Kormakova je apelovala na sve u BiH da se angažuju u radu na poboljšanju situacije u zajednicama u kojima žive.

„U ovoj godini obilježićemo 20 godina od uspostavljanja mira u BiH. Ovaj veliki događaj je potvrda za građane BiH koji su zajedno u miru radili na izgradnji BiH. Zato smatram da je najbolji način da se to postignuće obilježi da na građane BiH apelujemo da i dalje budu aktivni u pomaganju ovoj zemlji“, rekla je Kormakova.

Ona je istakla da je ponosna što danas može da najavi početak kampanje „Izazov“, kojom se poziva 20.000 volontera da se angažuju u radu u lokalnim zajednicama širom BiH i da na taj način bude obilježeno 20 godina od uspostavljanja mira u BiH.

„Apelujem na sve građane da prihvate `Izazov` i pruže ruku pomoći, te da volonterskim radom pomognu svojim zajednicama. Ovo radimo, jer vjerujemo da takav građanski aktivizam postavlja temelje saradnje i povjerenja kroz rad od koristi svim građanima BiH“, poručila je Komrakova, koja danas boravi u prvoj radnoj posjeti Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, „Izazov“ je već prihvatilo 500 volontera iz 40 gradova.

Osim današnje akcije podjele hrane i poklona u Domu za stara lica u Istočnom Sarajevu, studenti u Tuzli čiste kampus, u Banjaluci Omladinsko pozorište održava besplatne predstave, dok volonteri u Zenici ugroženim građanima i povratnicima dijele besplatne pravne savjete.

Kormakova je najavila da je Ambasada SAD u Sarajevu pokrenula i „Fejsbuk“ stranicu za volontere da bi istakla sve ove aktivnosti i omogućila mladim da se prijave za volonterski rad u BiH.

„Uvjerila sam se danas da su mladi volonteri posvećeni i odani onome što rade i da budućnost BiH zavisi od onoga što rade obični građani da bi promovisali zajedničke vrijednosti i ciljeve koji nadilaze i životnu dob i etničku pripadnost i vjerska uvjerenja. Čestitam našim volonterima na sjajnom poslu koji rade“, rekla je Kormakova.

Ona je navela da je informisana o trenutnom stanju u vezi sa obilnim kišnim padavinama, kao i da Ambasada SAD sve vrijeme ima bliske kontakte sa vlastima u BiH da bi u slučaju novih poplava zajedno i blagovremeno reagovali.

„Nadam se da se u BiH više nikada neće ponoviti katastrofalne poplave kao prošle godine“, poručila je Kormakova.

Današnja akcija održana je uz podršku i u saradnji sa Kancelarijom za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH i Udruženjem mladih „Motus adolescenti“, kao i Doma za stara lica.

Direktor Doma za stara lica u Istočnom Sarajevu LJubica Beribak zahvalila se američkom ambasadoru, Amabasadi i volonterima na pažnji koju su danas ukazali stanarima i korisnicima ove ustanove.

Ovaj akciji pridružili su se i volonteri Programa „Jut lideršip“, Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava „Civitas“ i Mreže nevladinih organizacija Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare