Ambasador Slovačke Miroslav Mojžita posjetio opštinu Pale

0

Ambasador Slovačke u BiH Miroslav Mojžita obećao je danas načelniku opštine Pale Slobodanu Saviću da će dogovoriti sastanak sa čelnicima srodne opštine u Slovačkoj u podnožju Visokih Tatri. Mojžita je naglasio da će načelnici imati mnogo zajedničkih tema, posebno kada je u pitanju turizam i da će dogovoriti konkretnu saradnju. „Pale su shavtile evropske trendove i Slovačka je tu da pomogne. Pale su vrlo intersantna opština pogotovo u okviru vizije BiH kao države članice EU“, rekao je Mojžita i dodao da na području opštine boravi 6 000 studenta, što je potencijal koji treba da učini da BiH bude uspješna u EU. Slovački ambasador je na javnoj tribini „Pet do 12 – vrijeme je za Evropu“, sa studentima na Filozofskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo vrlo otvoreno razgovarao o pozitivnim aspektima nakon ulaska Slovačke u EU, kao i da taj put nije bio lak.

„BiH sada predstoji jedno razdoblje, ako dobije status kandidata, to će biti mukotrpan posao više tehnički nego politički. Ti uslovi moraju da se ispunjavaju posebno u legislativi“, rekao je Mojžita.

Savić je naglasio da je ambasador Mojžita prijatelj Pala i da su njegove ideje i inicijative dobro došle i da su prihvatljive.

On je napomenuo da su danas razgovarali i o turističkoj sezoni koja bi mogla da bude bolja na Jahorini pod uslovom da se pokrene incijativa da zimski raspust za đake i studente bude „klizni“ raspust kao što je praksa u Slovačkoj.

Savić je pojasnio da bi trebalo dogovoriti da se raspust može pomjerati nekoliko dana kako bi blagodeti Jahorine bile iskorištene u zimskoj sezoni.

Prema njegovim riječima, razgovarali su i o mogućnosti saradnje opštine Pale sa nekom od opština u Slovačkoj gdje će ambasador biti posrednik takvog susreta.

„Razgovoarali smo i o pomoći oko nekih sportskih sadržaja s obzirom da su Pale grad mladosti i da imaju puno sportista, a malo sportskih sadržaja“, istakao je Savić i dodao da nekada zbog blizine Sarajeva u Palama nisu građeni sportski sadržaji, ali da je sada kada opština ima više od 30 000 stanovnika očigledno da joj nedostaju sportske dvorane, tereni i drugi sportski sadržaji.

Savić je naglasio da Pale žele de budu otvoren grad spreman za saradnju sa svima.

Vršilac dužnosti direktora Evropskog pokreta u BiH, koji je organizovao današnju posjetu i tribinu, Predrag Praštalo naglasio je da je opština Pale prepoznata i prihvaćena kao evropski partner u procesu evroatlantskih integracija.

„Zadovoljni smo da imamo partnera kao što je opština Pale i načelnik Savić i njegov tim stručnih saradnika koji u prvi plan stavljaju svoje građane i budućnost mladih generacija i vide pred sobom jednu evropsku opštinu Pale“, rekao je Praštalo i istakao da je Evropski pokret saradnik opštinama širom BiH i nevladina organizacija koju ne zanima svakodnevna politika nego ljudi i vizije budućnosti.

Ispunjeni svi uslovi za bezvizni režim

Ambasador Slovačke u Sarajevu Miroslav Mojžita rekao je da je BiH ispunila sve uslove za uvođenje bezviznog režima i da su ostala samo još tehnička pitanja.

Mojžita je podsjetio da Evropska komisija sada procjenjuje sve što je BiH uradila po pitanju bezviznog režima i da ta procjena treba da se završi u kratkom roku, nakon čega slijedi procedura koja, prema njegovim riječima, nije jednostavna.

„Mislim da tu nema nikakvih političkih aspekata i da to nije povezano sa oktobarskim izborima u BiH“, rekao je Mojžita danas u Palama.

Odgovarajući na pitanja novinara slovački ambasador je rekao da OHR nije institucija koja treba da se izjašnjava o tome kada će BiH dobiti bezvizni režim.

Vršilac dužnosti direktora Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo je ocijenio da, ukoliko i ne dođe do ukidanja viza 1. jula, to neće biti kazna, negativan stav ili kažnjavanje nekog političkog subjekta, već više „tehničko pitanje“.

„Članovi Evropskog pokreta u BiH su optimistični i nadamo se da će 1. jula ove godine vize biti ukinute“, rekao je Praštalo i naglasio da je vrlo važno da se građanima BiH da mogućnost evropske perspektive.

On je ocijenio da u ovom trenutku nije bitan datum ukidanja viznog režima, koliko je bitno da se u maju donese pozitivna odluka i iz Brisela poruči da će građani BiH u najskorije vrijeme slobodno putovati Evropom.

Prema njegovim riječima, većina evropskih službenika ranije je poručila da građani BiH ne smiju biti taoci političkih igara, pogotovo ne u izbornoj godini i da su oni u prvom planu kada se donose takve odluke.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare