Ambasador Mađarske u BiH u posjeti Palama

0

Ambasador BiH pri Misiji OEBS-a u Beču Igor Davidović rekao je u Palama, na javnoj tribini o temi „Evropske integracije i BiH“ koju su organizovali Omladinski savjet grada Istočno Sarajevo i Evropski pokret u BiH da BiH ima vizni režim koji nije zaslužila.

Davidović je istakao da je vizni režim mogao biti daleko više liberalizovan i da su građani BiH mogli osjetiti daleko snažnije ublažavanje viznog režima što, kako je rekao, za sada nije slučaj. „Osim što je procedura dobijanja bilo koje vize skupa, to je istovremeno i ponižavajuće za naše građane.

Ne mogu ravnodušno proći pored ljudi koji stoje na ulicama i trotoarima ispred ambasada, koji doživljavaju sve ono što doživljavaju“, rekao je Davidović. Govoreći o evroatlantskom putu BiH, Davidović je naglasio da je potrebno blagovremeno ispuniti sve one obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje su dogovrene u određenim rokovima. Prema njegovim riječima, faktički primjena tog sporazuma je već krenula. „Kada govorimo o kandidaturi, moja procjena je da BiH realno može za dvije godine do statusa kandidata, a možda i kraće ukoliko se legitimišemo kao partner koji je sve preuzete obaveze izvršio u predviđenom roku“, istakao je Davidović i dodao da je riječ o poslu koji je složen i zahtjevan, ali koji može biti završen na vrijeme. On je naglasio da preuzete obaveze nisu nepodnošljive, jer su i druge zemlje to uspješno okončale i da su se našle u statusu kandidata ili punopravne članice EU. „Riječ je o nečemu što je izvodljivo i to baš u onom roku u kom smo to i dogovorili. Pitanje je samo koliko ćemo se sistematično i metodološki posvetiti izvršavanju tih obaveza“, napomenuo je Davidović. Ambasador Mađarske u BiH Imre Varga učesnike javne tribine podsjetio je da vizni režim još važi za sve zemlje zapadnog Balkana i da je potrebno da BiH ispuni kriterijume tehničkog karaktera kako bi joj bio ukinut. „BiH treba da ispuni četiri grupe kriterijuma, a to su bezbjednost dokumenta, mora imati identične biometrijske dokumente, zatim borba protiv ilegalne migracije, zajednička borba protiv organizovanog kriminala, a četvrta grupa kriterijuma odnosi se na sposobnost i spremnost svih zemalja zapadnog Balkana da sarađuju na ovim područjima“, rekao je Varga i dodao da je Mađarska država unutar EU koja zastupa tezu da treba što prije ukinuti vizni režim. „Mi ćemo nastojati, koliko je moguće, da pomognemo BiH da udovolji svim kriterijima koji su sadržani u Mapi puta“, istakao je Varga i dodao da nije nerealno očekivati da BiH 2010. godine postane kandidat za EU, ali da treba mnogo više raditi da se to ostvari.

(A.Lalović/pale.me)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare