„Alumina“ razvojni potencijal grada, regije i Republike

0
Fabrika
Fabrika "Alumina" Zvornik

ZVORNIK – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Zvorniku na otvaranju novog pogona „Alumine“ da ova kompanija predstavlja razvojni potencijal tog grada, regije, ali i Republike Srpske, te podržao opredjeljenje uprave da idu ka što većem stepenu finalizacije proizvodnje.

Dodik je rekao da Srpska želi da vidi da ovaj kombinat bude nosilac razvoja ovog kraja i da svoje kapacitete može da izdvoji i u druge opštine u okruženju, da to bude sljedeća poslovna faza donošenja odluka poslovodstva

„Želimo da benefite ovog uspjeha osjete i drugi ljudi, iako mnogi i iz drugih opština rade ovdje“, rekao je Dodik, koji je sa predsjednikom Upravnog odbora zvorničke „Alumine“ Miloradom Motikom otvorio pogon za proizvodnju silikagela, specijalnih zeolita i bemita, u koji je uloženo 6,5 miliona KM vlastitih sredstava.

On je izjavio novinarima da je danas otvoren novi pogon koji treba da pojača finalizaciju proizvodnje, istakavši da proizvodnja kreće i da ima sigurnog kupaca.

Dodik je podsjetio na ranija obećanja različitih prethodnih uprava koje su isticale da je izlaz za Zvornik i ovaj kombinat u dodatnoj finalizaciji, ali da se sada krenulo u tu fazu.

„Ovo je drugi objekat koji se otvara, u novembru još jedan, a u sljedećoj godini još dva proširenja ovog i jedan novi koji treba da pomognu dodatnu finalizaciju“, istakao je Dodik.

On je pozdravio činjenicu da je od početka godine zaposleno 212 novih radnika i opredjeljenje da se to čini i u narednom periodu.

„Čuvati radna mjesta u uslovima kada se ovdje pokrenuo stečajni postupak, govori o uspjehu ove uprave i rukovodstva Republike. Zajedno smo bili na zadatku da se očuva ovaj kombinat, a potom da to pravosuđe riješi. Vjerujemo da će to biti ubrzo kako bismo stvorili neophodne pretpostavke da na finansijskom tražištu ovaj kombinat može da pribavi daleko više novčanih potencijala i što brže ulaže u razvoj novih pogona i tehnologija i bude što više uspješan“, istakao je Dodik.

On je naveo da kompanija „Alumina“ ostaje državno vlasništvo.

„U tom pogledu vjerujemo da su odluke koje smo donijeli prije nekoliko godina da onemogućimo dalje propadanje pod litvanskom upravom, odluke rukovodstva Republike, bile ispravne. Ja, koji sam učestvovao u donošenju takve odluke, mogu da budem zadovoljan i srećan što ovo vidim. Ovo je veliki dan i za mene lično“, rekao je Dodik.

On je naveo da su ovdje predviđena ulaganja od osam miliona KM i zapošljavanje 70 radnika, što bitno poboljšava profitabilnost ove kompanije.

Kompanija „Alumina“ realizovala je prvu fazu projekta proizvodnje silikagela, specijalnih zeolita i bemita, čime je omogućena godišnja proizvodnja od 800 tona silikagela i 200 tona specijalnih zeolita.

U ovom proizvodnom pogonu stvoreni uslovi za proizvodnju pet novih proizvoda i otvaranje 30 radnih mjesta.

Silikagel najveću primjenu ima u industriji kozmetike, farmacije, u rafinaciji ulja, te industriji katalizatora, dok se specijalni zeoliti najviše koriste kao katalizatori u petrohemijskoj industriji.

U „Alumini“ će nakon završetka ove faze uslijediti i radovi u okviru druge faze ovog projekta i stvaranje uslova za dodatnih 400 tona proizvodnje silikagela.

Ukupna vrijednost ove investicije nakon završetka treće faze biće osam miliona KM i biće zaposleno 70 radnika.

Otvaranju pogona prisustvovao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Radovan Višković, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović, privrednici i drugi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare