Alpinisti na Slavskovskom štitu

0

FOČA – Članovi ekspedicije Planinarskog saveza Republike Srpske uspješno su se popeli na Slavskovski štit, jedan od vrhova planinskog vijenca Tatre u Slovačkoj. Na prvi od četiri planirana uspona, na Slavskovski štit, visok 2.452 metara, krenulo je 28 od 35 planinara, a ostatak grupe popeo se na nešto niži vrh Sena Kopa (1848 m).

Vođa ekspedicije Zoran Stanojević kaže da uspon na Slavkovski štit nije bio previše tehnički zahjevan, ali su morala savladati veliku visinsku razliku od oko 1.500 metara.

Teren je u donjem dijelu šumovit, a nakon nekoliko kilometara počinje stjenovita staza, sve strmija i strmija, do samog vrha.

Nakon šest sati penjanja planinari su stigli na vrh, i pored slabije vidljivosti, dok je silazak bio mnogo teži, jer je u međuvremenu počelo nevrijeme praćeno grmljavinom, pa je i teren postao klizav.

„Uz mnogo napora, poslije 12 sati hoda, vratili smo se na polaznu tačku”, kaže Stanojević za Srnu.

Ako im meteorološki uslovi dozvole, a prognoze nagovještavaju da će vrijeme biti zadovoljavajuće, ekspedicije Planinarskog saveza Republike Srpske imaće još tri teža uspona u srijedu, četvrtak i subotu.

Baza planinara iz Srpske je u mjestu Smokovec, na granici Slovačke i Poljske, u podnožju Visokih Tatri.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments