Ako je EU iskrena neka ukine OHR i strane sudije u Ustavnom sudu BiH

0

SARAJEVO – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je u razgovoru sa ambasadorom Rusije u BiH Igorom Kalabuhovom da EU treba da, ako je iskrena i želi da BiH bude njen član, napravi prvi korak i dokaže iskreni pristup insistiranjem na ukidanju Kancelarije visokog predstavnika i odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Košarac je izrazio opreznost kada je riječ o odluci Savjeta EU da se BiH dodijeli kandidatski status, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

On je izrazio zahvalnost ruskoj strani na neprihvatanju legitimiteta Kristijana Šmita, budući da nije imenovan u skladu sa procedurama, međunarodnim pravom i Dejtonskim sporazumom.

Košarac je informisao Kalabuhova da je na sastanku Ministarskog savjeta Energetske zajednice u Beču glasao protiv ukrajinskog prijedloga da se usvoji izjava kojom se „osuđuje ruski agresivni rat protiv Ukrajine, te korištenje resursa i energije za ucjenu evropskih ekonomija i društava, uključujući ugovorne strane Energetske zajednice“.

Košarac i Kalabuhov su razgovarali o sprovođenju izbornih rezultata i o procesu formiranja vlasti, te ukazali na važnost dobrih i prijateljskih odnosa i nastavka ekonomske saradnje Rusije i BiH, kao i na značaj realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj i FBiH.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare