Akcija prikupljanja PET ambalaže u osnovnoj školi

4

Osnovna škola „Pale“ pokrenula je na Palama akciju prikupljanja plastične /PET/ ambalaže s ciljem očuvanja životne sredine, koja će trajati do maja iduće godine, a za samo tri sedmice prikupili su 300 kilograma otpada.

Direktor škole Aleksandar Rajić rekao je novinarima da će dva odjeljenja koja prikupe najviše ambalaža biti nagrađena izletom u maju.

„Akcija je prevazišla naša očekivanja, a pokrenuta je u okviru projekta `Eko škola` Ambasade Švedske u BiH. Mi smo jedna od 26 osnovnih škola u BiH koja je obuhvaćena ovim projektom. Ideja je da pokušamo animirati što više djece. Pozvali smo u pomoć i druge dvije škole sa područja lokalne zajednice, Opštinsku upravu i komunalno preduzeće da se pridruže i oni su to podržali“, naveo je Rajić.

On je istakao da sve ne bi mogli uraditi bez preduzeća „Milkus“ koji odvozi i otkupljuje PET ambalažu, a od prikupljenog novca biće organizovan izlet.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Žarko Čović rekao je da značaj ove akcije višestruk, te naveo da će danas po centru Pala biti postavljeni kontejneri za odlaganje PET otpada.

„Djeca će u okviru ove akcije obezbijediti izlete u prirodi i razvijati svijest o očuvanju životne sredine, te tako apelovati i da ostali sugrađani pravilno odlažu PET ambalažu“, naveo je Čović.

Akciju je podržalo i paljansko Komunalno preduzeće, čiji je direktor Bogdan Klačar rekao da je izuzetno značajno što su ovu aktivnost pokrenula djeca, koja su nosioci svih pozitivnih promjena u društvu.

Klačar je istakao da će djeca uticati na starije da mijenjaju loše navike, te napomenuo da PET ambalaža zauzima najviše prostora na deponijama, ima najviše negativnog uticaja po životnu sredinu i potrebno je pripremiti za reciklažu.

„Na području opštine Pale, sa svim mjesnim zajednicama, ukupno ima 7.000 domaćinstava, tu su i privredni subjekti, tako da bismo, uz trenutnu cijenu otkupa PET ambalaže, svakodnevnim prikupljanjem ovog otpada sigurno uštedjeli jednu prosječnu platu u Srpskoj“, naveo je Klačar.

Učenici VI-2 razreda Osnovne škole „Pale“ do sada su prikupili najviše flaša, te apelovali da se građani pridruže ovoj akciji.

„Moj razred do sada je prikupio 29 vreća PET ambalaže. Cijeli razred je prikupljao otpad po Koranu i okolini. Apelujem da se građani i svi drugi razredi u što većem broju odazovu akciji da bismo sačuvali našu okolinu“, istakla je učenica Sofija Koroman.

Direktor Osnovne škole „Mokro“ Radmila Veselinović rekla je da je akcija naišla na veliku zainteresovanost kod učenika, te istakla da će izlet biti samo motiv, a nagrada će biti podizanje svijesti o značaju očuvanja životne sredine od štetnog uticaja plastične PET ambalaže.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
4 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Molba za palelive – napisite gdje su kontejneri. Ja cu traziti i naci, ali za druge. Apel za skolu i komunalno preduzece – postavite kod skole kontejner (nekad davno je postojao) za papir, a bilo bi dobro i za limenke. Novac neka ide djeci, izlete, opremu, humanitarne akcije… Rado cu donositi, a djeca ce nagovoriti i odrasle iz svoje okoline. Kad bi se animirali kafici bar iz centra da odvajaju iskoristenu ambalazu za reciklazu, bio bi veliki pomak od sadasnjeg horora kad sve zavrsava sa ostalim otpadom!

Niko nista… Aj svega ti trkni ti pa napisi da znamo.

Kontejneri se nalaze na svim punktovima u užem centru, obilježeni su naljepnisom PLASTIKA!

Kontejneri iz donacije, pojedini počeli razdvajati dok nisu skontali da opet sve u jedan kamion ide.