Akcenat na zaštiti od šumskih požara

0

SOKOLAC – Štab za vanredne situacije opštine Sokolac danas je predstavio plan zaštite od požara sa posebnim akcentom na mjere zaštite od šumskih požara, s obzirom na to da je više od polovine teritorije ovog područja pod šumom.

Na sjednici je istaknuto da šumski požari najčešće izbijaju u proljetnom periodu za vrijeme čišćenja poljoprivrednih površina.

U Vatrogasnoj brigadi na Sokocu Srni je rečeno da je od 1. decembra 2013. do 17. marta 2014. godine evidentirano 40 požara.

Vatrogasci su u tom periodu intervenisali na gašenju šest šumskih požara, a u 12 slučajeva to je bilo na poljoprivrednim površinama.

Od januara do kraja novembra prošle godine vatrogasci su gasili 71 požar, među kojima je bilo pet šumskih, a 16 na stambenim i pomoćnim objektima.

U vatrogasnoj brigadi ističu da je ljudski faktor u najvećem broju slučajeva uzrok požara.

Područje opštine Sokolac pokriva 15 vatrogasaca, a obučene ekipe za gašenje ima i Šumsko gazdinstvo “Romanija”. Te ekipe raspoređene su po radnim jedinicama.

Opštinska komisija, koja je izvršila kontrolu javne hidrantne mreže, utvrdila je da su samo tri hidranta u funkciji od 32 koliko ih ima, pa će preduzeću “Vrelo Bioštica” biti sugerisano da osposobe više hidranata za rad.

Plan zaštite od šumskih požara, koji je danas predstavljen, izrađen je u okviru republičkog Plana, ali i onog koje je uradilo Šumsko gazdinstvo “Romanija” sa Sokoca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments