Akademija u čast nobelovca Ive Andrića i SPKD „Prosvjeta“

0
Akademija u čast nobelovca Ive Andrića i SPKD

ZVORNIK – U zvorničkoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ večeras je održana svečana akademija u čast nobelovca Ive Andrića, a povodom 125 godina od njegovog rođenja i 110 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“.

Predsjednik SKPD „Prosvjeta“ Zvornik Rade Perić rekao je da se ovom svečanom akademijom želi osvježiti sjećanja na Andrića, naglašavajući da je raspisan i literarni i likovni nagradni konkurs o temi „Mostovi u djelima Ive Andrića“, na koji su stigla 222 rada.

Napominjući da je najviše radova bilo iz svih škola sa područja grada Zvornika, Perić je istakao da su likovni i literarni radovi stigli iz Bratunca, Doboja, Priboja, Tuzle, Malog Zvornika i drugih mjesta.

„Odabrano je po 25 literanih i likovnih radova koji su prema mišljenju žirija najbolji od najboljih“, rekao je Perić i dodao da će za učenike ovih odabranih radova biti organizovan izlet 9. decembra u Andrićgrad.

Za najbolji od najboljih proglašen je literarnih rad učenice četvrtog razreda Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ iz Zvornika Nataše Jasikovac.

Nataša Jasikovac rekla je Srni da je svoj rad radila na osnovu Andrićevig opisa mosta iz romana „Na Drini ćuprija“ i dodala da se služila istom tehnikom, ali da je na svoj poseban način opisala most na Drinu u Zvorniku.

„Kada sam saznala da je moj literarni sastav proglašen za najbolji rad bila sam oduševljena jer je to značilo da je veoma kvalitetan“, rekla je Nataša.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Zvornik Radomir Petrović izrazio je zadovoljstvo što se u ovoj školi savečanom akademijom obilježavaju značajni jubileji kao što se to u ovom slučaju sjećanje na djelo velikog književnika i nobelovca Ive Andrića i SPKD „Prosvjete“.

Na Akademiji su učestvovali hor Osnovne škole „Sveti Sava“, učenici osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka i Tehničkog školskog centra iz Karakaja, koji su govorili o životu, djelu i porukama Ive Andrića.

Svečanoj akademiji, koju je organizovala SPKD „Prosvjeta“ pod pokroviteljstvom grada Zvornika, prisustvovao je veliki broj građana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare