„Ajvarijada“ promoviše tradicionalnu hranu

0

FOČA – U Nacionalnom parku „Sutjeska“ danas je održana druga „Ajvarijada“, na kojoj je više vrijednih ekipa radnika ove javne ustanove pripremalo ajvar, te razne vrste kiselih salata i sokove od brusnice i borovnice, u okviru kampanje „Zdrava hrana-Sutjeska“.

Posjetioci su imali priliku da probaju čuveno zimsko jelo od paprike i patlidžana i druge specijalitete iz zimnice Nacionalnog parka, koji su dio njegove ugostiteljske ponude.

Beograđanin Branko Božinović svratio je na „Ajvarijadu“ da bi uporedio ovdašnji sa svojim ajvarom.

„Bogami, ovaj je bolji od onoga koji ja pravim, odličan je. Mi u Srbiji malo drugačije pravimo, ali ovaj je super, zaista, svaka čast“, rekao je Božinović.

Kuvarica u Nacionalnom parku „Sutjeska“ Zora Baucalo ističe da je najvažnije da se ajvar dobro ukuva.

„Recept svako zna – crvene paprike i patlidžan se obare, samelju se, poslije se doda ulje i stavi se da se dobro uprži i ukuva, doda se soli po ukusu i esencije“, kaže Baucalo.

Svetlana Zečević tvrdi da je za dobar ajvar potrebna, prije svega, raspoložena domaćica, jer priprema zahtijeva dosta vremena.

„Sve je individualno, svaka domaćica na svoj način sprema, neko voli sa bijelim lukom, neko bez, a samo za kuvanje je potrebno oko tri sata. Ajvar je najbolji kada malo odstoji“, kaže Zečevićeva.

Zoranka Rašević kaže da je tajna dobrog ajvara u kvalitenoj domaćoj paprici.
„Naš ajvar je veoma kvalitetan, a to najbolje mogu da posvjedoče posjetioci Nacionanog parka“, ističe Raševićeva.

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović navodi da je glavni cilj „Ajvarijade“ promocija zdrave hrane.

„Uz ajvar, prave se domaći sokovi od brusnice i borovnice sa Zelengore i sva ta domaća hrana služi se u našim ugostiteljskim objektima. Ovi specijaliteti su najviše traženi od stranih turista, ali su omiljeni i među domaćim turistima, a cijene su povoljne“, rekao je Pavlović.

Nacionalni park „Sutjeska“ pokrenuo je prošle godine, kada je održana prva „Ajvarijada“, kampanju „Zdrava hrana-Sutjeska“, a u okviru koje se brendiraju proizvodi pripremljeni po tradicionalnim recepturama.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare