Adekvatna toplifikacija Pala jedan od opštinskih prioriteta

0

Postojeći toplovodni sistem u Palama datira još iz perioda od prije bezmalo tri decenije i tehnološki je praktično prevaziđen, dok istovremeno nema ni onaj kapacitet koji bi na pravi način pratio intenzivnu gradnju i razvoj, što su u najvećoj istočnosarajevskoj opštinskoj sredini odavno prepoznali i već par godina traže pravo rješenje za prevazilaženje postojećeg problema.

Jedna od zamisli bila je da se sadašnja toplana izmjesti u krug nekadašnje fabrike „Famos“, čije bi postojeće kotlovnice bile iznova stavljene u pogon, ali se u posljednje vrijeme pojavljuje i ideja o realizaciji projekta izgradnje sasvim nove toplane, odnosno toplovodnog sistema koji bi zadovoljio trenutne, ali i dugoročnije potrebe na ovom području.

Načelnik Pala, Slobodan Savić, kaže za „Fokus“ da se ovom pitanju posvećuje ozbiljna pažnja, te podsjeća da su urađeni studija opravdanosti, analiza zagađenosti na lokalitetu postojeće toplane, kao i biznis-plan.

-Tražimo najbolje rješenje, a nije tajna da postoje zainteresovani investitori iz SAD, Mađarske i posebno Republike Češke, koji su spremni da na bazi javno-privatnog partnerstva, odnosno zajedničkog ulaganja sa opštinom uđu u realizaciju ovog velikog, ozbiljnog, pa i skupog poduhvata-veli Savić, koji najavljuje da bi češka delegacija ovih dana ponovo trebalo da posjeti Pale, kada se očekuje da bi mogli biti definisani i neki konkretniji planovi, mada već početni prijedlozi predviđaju izgradnju energane, koja bi pored toplotne energije za samo zagrijavanje stambenih i poslovnih prostora otvorila i mogućnost da korisnici usluga konstantno imaju toplu vodu, kao i rekonstrukciju postojećeg sistema i izgradnju novih cjevovoda na koji bi mogli biti priključeni svi oni objekti koji sada nisu u sistemu centralnog grijanja.
Takođe, ostavila bi se mogućnost korištenja ekološki prihvatljivog energenta proizvedenog na bazi uglja i drvnog otpada kao sirovine, ali potencijalno i gasa, imajuću u vidu i planove o gasifikaciji ovog područja.

U svakom slučaju, kaže prvi čovjek Pala, jasno je da je postojeći sistem čak i kratkoročno neodrživ, te da se što prije mora riješiti pitanje koje je veoma značajno za grad koji karakteriše i oštrija, brdskoplaninska klima.

-Postojeća toplana kao osnovni energent koristi piljevinu i drvni otpad koji su, usljed trenutnih okolnosti, uskladišteni na način koji ne zadovoljava ekološke standarde, a kapaciteti su smješteni bukvalno u samom centru Pala. S druge strane, kapacitet je ograničen i sve su to razlozi da što prije krenemo u realizaciju projekta izgradnje savremenog toplovodnog sistema u gradu, što je potreba koju jednostavno nameće novo vrijeme i ubrzani razvoj-kaže Savić, napominjući kako bi realizacija ideje o izmještanju toplane u krug „Famosa“ bila dobra s aspekta mogućnosti zagrijavanja buduće industrijske zone, ali i da bi vrijednost projekta povećala za cijenu posla izgradnje toplovoda od fabričkog kruga do centra grada.

I direktor ovdašnjeg preduzeća „Gradske toplane“, Nenad Pavlović, slaže se sa ocjenom da je potrebno brzo djelovati i što prije pronaći strateškog partnera koji bi ušao u realizaciju projekta.

-Sistem je u takvom stanju da ne može funkcionisati u nedogled. Postrojenje je tehnološki prevaziđeno i imamo poteškoće da pronađemo originalne dijelove prilikom kvarova, zbog čega smo često primorani da improvizujemo, a poznato je da improvizacija po pravilu nije i kvalitetno rješenje, naprotiv-kaže Pavlović.

ANTRE: Kapacitet za polovinu potreba

„Gradske toplane“ trenutno zagrijavaju oko 50. 000 kvadratnih metara stambenih i poslovnih prostora u urbanom jezgru Pala, a potrebe su već sada dvostruko veće.
-Kada bismo bili u poziciji, odmah bi mogli da priključimo duplo veći broj korisnika, a izgradnja novih objekata u gradu ukazuje na to da će realne potrebe u budućnosti biti i još veće-ističe Pavlović.

(www.palelive.com / Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare