Aćimović: Povećan broj zaraženih i onih sa teškom kliničkom slikom

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj je povećan broj zaraženih virusom korona, kao i osoba sa teškom kliničkom slikom, rekla je danas pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Srpske Jela Aćimović.

„Imamo veliki procenat pozitivnih među testiranima, povećan je i broj ljudi sa teškom kliničkom slikom, kao i smrtnih ishoda“, rekla je Aćimovićeva novinarima u Banjaluci, govoreći o novom talasu virusa korona.

Ona je navela da je Institut izdao preporuke za četvrtu dozu vakcine protiv virusa korona, za koju su građani pokazali veliko interesovanje.

„Četvrta doza preporučuje se ljudima koji su imunokompromitovani i kod kojih je prošlo tri do šest mjeseci od primljene treće doze“, dodala je Aćimovićeva.

Prema njenim riječima, Institut trenutno na stanju ima vakcine „sinofarm“, „moderna“ i „fajzer“.

Aćimovićeva je rekla da će u narednim danima u Srpskoj biti na raspolaganju vakcina za djecu stariju od pet godina.

„U Institut danas ili sutra stižu vakcine `fajzer` za dob od pet i više godina, što do sada nismo imali“, navela je Aćimovićeva.

Uručena oprema za kontrolisano čuvanje vakcina

BANJALUKA – Delegacija EU u BiH donirala je danas Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 17 hladnjaka i rashladnih uređaja za kontrolisano čuvanje vakcina, vrijednosti 21.800 evra.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu Jela Aćimović istakla je značaj ove donacije, koja će doprinijeti da se obnove i prošire kapaciteti za čuvanje vakcina.

„To su frižideri koji su specijalno namijenjeni čuvanju vakcina, te ćemo kroz ovu aktivnost uspjeti da obnovimo kapacitete hladnog lanca na svim nivoima zdravstvenih ustanova u Srpskoj“, rekla je Aćimovićeva novinarima u Banjaluci.

Šef kancelarije EU u Banjaluci Simone Gverini rekao je da mu je čast što je u prilici Institutu uručiti donaciju, u cilju jačanja zdravstvenog sistema.

„Uređaji će biti raspoređeni u Institut, Univerzitetski klinički centar Srpske, te domove zdravlja u Banjaluci, Kotor Varošu i Čelincu“, rekao je Gverini.

On je istakao da će ova oprema pojačati kapacitete za sigurno skladištenje vakcina, prema međunarodnim standardima.

„Ovo je prva velika isporuka i samo je dio sveukupnog napora EU i nastojaćemo i dalje da podržimo jačanje sistema javnog zdravstva u Srpskoj, posebno kada je riječ o opremi za skladištenje vakcina“, istakao Gverini.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare