Žene nisu odgovorne za nasilje, nego su žrtve nasilnika

12

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac i izvršni direktor Udruženja građana „Ženski interaktivni ruralni centar“ /ŽIR/ u Istočnom Sarajevu Milena Regoje poručili su danas da žene nisu odgovorne za nasilje koje je izvršeno nad njima, nego da su nevine žrtve nasilnika, koji moraju da budu strogo sankcionisani.

Šehovac, koji je danas posjetio Udruženje građana ŽIR u Istočnom Novom Sarajevu povodom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, rekao je novinarima da ova posjeta potvrđuje podršku asocijaciji i šalje snažnu poruku ženama koje trpe nasilje da se policija, sa ostalim nadležnim subjektima u društvu, bori protiv te pojave.

On je naveo da je najčešći oblik nasilja nad ženama – nasilje u porodici.

„U ovoj godini od ukupno 55 krivičnih djela nasilja u porodici, u 46 slučajeva bila je riječ o nasilju nad ženama, u dva navrata žrtve su bile maloljetnice, a desilo se i jedno krivično djelo obljube maloljetnog lica ženskog pola“, precizirao je Šehovac.

On je dodao da žene trpe nasilje i na poslu, od prijatelja.

Šehovac je poručio da će policija snažno da se bori protiv svih oblika nasilja nad ženama, što je već urodilo plodom, jer su mnoge žene ohrabrene da javno progovore o svojim problemima i sve češće se javljaju nadležnim institucijama.

„Osim policije, važnu ulogu u ovom procesu ima i javno tužilaštvo, centri za socijalni rad, obrazovne institucije, nevladine organizacije. Važno je znati da je svaki građanin dužan da prijavi slučaj nasilja u porodici, da bi svako ko vrši to nasilje dobio adekvatnu kaznu“, naglasio je Šehovac.

Izvršni direktor Udruženja građana ŽIR Milena Regoje izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa policijom.

„Sve analize pokazuju da mi još živimo u patrijarhalnom društvu i da je nasilje u porodici u svakodnevnom porastu. Što se tiče nasilja u porodici, u oko 95 odsto slučajeva žrtve su žene. Žene nisu odgovorne za nasilje. Za nasilje su isključivo kriva lica koja to i čine“, rekla je Regoje.

Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da se u borbu protiv nasilja nad ženama u posljednje vrijeme aktivno uključuju svi ključni akteri i nadležne institucije, što smatra veoma značajnim.

„Prva karika u tom lancu svakako je policija. Važnu ulogu igraju i domovi zdravlja, centri za socijalni rad, a od 2001. godine uključile su se i nevladine organizacije, koje nastoje da ukažu i spriječe različite oblike nasilja nad ženama“, navela je Regoje.

Ona je dodala da ŽIR u pet srednjih škola sprovodi projekat prevencije nasilja u porodici, koji podržava Ambasada SAD u BiH.

Prema njenim riječima, ovo udruženje priprema sporazum za mobilnu SOS aplikaciju, u kojoj će važnu ulogu imati i policija i ŽIR, sa još 12 srodnih organizacija u BiH.

Regoje je posebno ponosna na činjenicu da je ovo udruženje uspjelo da putem izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske inicira da nasilje u porodici ne bude prekršaj, nego krivično djelo za koje je zaprijećena kazna za počinioce u visini od tri do pet godina zatvora.

„Sa našim partnerima pružamo i direktnu podršku žrtvama porodičnog nasilja, a poznata je naša kampanja `Ćutnja nije zlato`, koja je dala izuzetne rezultate na planu prevencije nasilja i zbrinjavanja žrtava, putem pravne i psiho-socijalne pomoći“, kaže Regoje.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
12 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Da li imamo doprinos žrtve? Da li imamo mazohizam? Da li imamo manipulaciju?
Da li je sve tako crno-bijelo? Nasilnik je nasilnik, žrtva je žrtva?
Koliko žena je svojevoljno napuštalo sigurne kuće i vraćalo se istom tom nasilniku, jer on savršeno nadopunjava njenu ličnost.

Ne mogu da vjerujem šta čitam! „Doprinos žrtve“, šta li to znači? Nije ga slušala, tražila je ona batine? „Manipulacija“, šta bi to bilo u ovom slučaju? Valjda one to vole, samo im neprijatno da kažu?
Jadan je muškarac koji pažnju žene mora tražiti kroz nasilje. Nasilje nad ženom vrhunac je muške nemoći. Nije se ona vratila nasilniku zbog „nadopunjavanja ličnosti“, nego što je jadnica vaspitavana na pretpostavkama da je žena podređena, da treba da podnese sve, jer je život s mužem,pa makar i nasilnik bio „zbog djece“. A i selo će pričati da je puštenica…
Pa, evo moj VOX POPULI, da ti jedna žena otvori oči. Ako si je udario, neće ti zaboraviti. Možda će i podnijeti, zbog sela i djece te neće ostaviti, ali kad-tad doći će trenutak kad ćeš biti slabiji od nje. Kad budeš ležao s temperaturom 39, a ona ti donese čaj, e pa mogla bi ti ga i sasuti na glavu!

Dok god se žene bave mišlju kako nasilniku sasuti vreo čaj na glavu, dok je on nemoćan i leži s tjelasnom temperaturom 39, bice tacna ta tvrdnja o nadopunjavanju licnosti. Hoću reći, latentni agresor je u njoj samoj. S tim u vezi, nije pukom slučajnošću ušla u brak s dijametralno različitom ličnosti od sebe same. Sadista traži mazohistu, mazohista voli sadistu. Prilikom sasipanja vrelog čaja na glavu nasilniku, žena će, imati utisak lažne aktivnosti, bila je efikasna, kaznila je nasilnika. Ne tako efikasnom metodom, reći će ljudi sa strane, koji vide suštinu. Za više, za radikalno odvajanje i dostojanstven razvod, nema hrabrosti ili želje. Ukoliko pak i dodje do razvoda, bacaće drvlje i kamenje po, dojučerašnjem izboru koji ničim nije nametnut. Odavno nema obećanih brakova. Onda opet dolazi pljuvanje u bunar iz kojeg si, do juče pio vodu. Jer, mazohista ne može, a da ne bude izvrnut ruglu. Zajednička djeca neće biti pošteđena priča da imaju od lošeg do najgoreg oca. Ako im se pri tom ne nametne osjećaj krivice da je ta loša bračna zajednica i opstajala zbog djece. NVO će se u međuvremenu baviti prevencijom porodičnog nasilja i zaštitom žene – žrtve nasilja. Poneki muž će se zadesiti… Čitaj dalje »

Иако се може рећи да жене често немају храбрости изнијети ову истину из своја четира зида, као и да на тај начин не чине ништа добро себи ни својима, ипак је Ваш коментар неумјесан. Жена “бира“ мужа, али и муж “ бира“ жену зар не? Хоћете рећи да ако је жена бирала потпуно “дијаметралну личност од себе саме“ то исто није чинио и муж.
Мислим да Вам је размишљање прилично плитко по питању овако озбиљне теме. Нико нема право никога посматрати као објекат а то управо чине “мушкарчине“ који своје жене третирају као своје власништво. Такве “мушкарчине“ су ван своје куће мање од макова зрна.Проблем је у психичком стању тих насилника, а друштву су они проблем који треба да се ситемски рјешава. Овакве насилнике треба најстроже кажњавати у складу са КЗ РС за кривично дјело насиље у породици или породичној заједници.

Iznijeti mišljenje i vidjenje iz malo drugačijeg ugla, potpuno je u redu. Legalno i legitimno pravo svakog od nas.
Na temelju argumentacije, za mene i istomišljenike, ono je ispravno.
Naravno, da svako devijantno ponašanje treba i mora biti sankcionisano. No, medjutim, plasim se da ce to biti nešto jače instant rješenje.
Žao mi je što se stiče utisak da podržavam neprihvatljive oblike ponašanja.
Pojave u društvu, uvijek, ali uvijek, su multifaktorijalne.

Iznosenje misljenja jeste vase pravo,ali vasi argumenti nisu relevanti.Kada se ostvari bice krivicnog djela nasilja u porodici ili porodicnoj zajednici, nece za tuzioca biti argument ko je koga birao, niti ce se sagledavati ko je sadista a ko mazohista.Zato drustvo samo treba da cini ono sto mu je obaveza: da povede krivicni postupak i takvo lice izvede pred sud da mu se po utvrdjivanju krivice izrikne maksimalna kazna.
Samo to je nacin da drustvo pokaze brigu za ovu nemilu pojavu.

Dragi VOX POPULI, gdje ti živiš? Da li ti stvarno misliš da se u liku lokalnog alkoholičara koji bije ženu i u liku nesretnice koja je završila osnovnu školu i nezaposlena je, mogu tražiti sadista i mazohista? Kakav sadista i mazohista, radi se o alkosu i nesretnici! Moja priča o čaju je služila da ti slikovito približi emocije žene, ali očito je da ti ne razumiješ puno toga, pa ni moju pričicu. Pošto ne kontaš odnose između muškaraca i žena, možda da probamo s muškom temom. Ako tebe sutra na ulici pretuče bilder koji ima metar preko leđa i majstor je neke borilačke vještine, iz razloga što mu se ne sviđa šta si obukao, kako si se počešljao, s kim se družiš, u principu samo zato što je snažniji od tebe i može mu se, da li to znači da si ti latentni mazohista? Da li si u dubini duše želio te batine, a ako sanjaš o tome da si jači od njega i da mu se osvetiš, da li to potvrđuje da si latentni agresor? Kako bilo, ti vjerovatno nemaš žensku djecu, ako imaš ja im od srca želim da ne pronađu muža koji razmišlja kao njihov otac. Želim… Čitaj dalje »

Živim na Palama, a za lokalnog alkoholičara mislim da ima propadanje ličnosti, usljed konzumiranja alkohola.
Napominjem, nisam za nekažnjavanje nasilnika, ne podržavam nasilje porodično, niti bilo koje drugo.
A što se tiče toga da me bilder od metar preko ledja pretuče, okarakteirisano bi bilo kao nesrećni slučaj, ili što bi narod naš rekao: „Sačuvaj me Bože zla časa.“ Tek kad bi se ponovio taj zao čas još koji put, pitanje bi bilo ima li mog doprinosa cjelokupnom nemilom dogadjaju.
Nadalje, priča o vrelom čaju u Vašem slučaju je ilustracija kojom mi želite apostrofirati ozbiljnost problema i aksiom „akcija – reakcija“.
Simptomatično je to koliko puta vreo čaj nije ilustracija, već neefikasno rješenje gorućeg problema.
Veoma lijepo od Vas je da i mojoj i Vašoj djeci želite partnera nenasilnika. Dok ne dodje do izbora partnera, a Vi i ja ne dobijemo zeta i snahu, nastavimo edukovati našu djecu, ne dozvolimo da gledaju nasilje i uče po modelu. Odgojimo djecu da ne budu prkosna, inatna i hirovita. Učinimo što je do nas.

E pa vidiš, ja nikada nasilje, bilo koje vrste, ne bi okarakterisala kao nesretan slučaj. Za mene, ne postoji opravdano, izazvano, provocirano, pojedinačno, ponovljeno…nasilje je uvijek necivilizovano, odraz slabosti, nemoći nasilnika. Ako dobiješ batine od nasilnika na ulici, to nije nesretan slučaj, nego stvar za organe gonjenja.Brine me što nas savjetuješ da djecu učimo da ne budu prkosna, inatna i hirovita. Znači li to da će moja kćerka biti „prkosna, inatna i hirovita“ ako mužu kaže da želi da obuče suknju koja se njoj sviđa, a ne onu koju on želi? Da li će stoga, prema tvom mišljenju, biti dozvoljeno da dobije batine, jer je ja i moj muž nismo vaspitali kako treba? Ja ću preuzeti rizik, naučiću je da misli svojom glavom. Prkos i inat smatram pozitivnim osobinama, do uspjeha se ne dolazi pasivnošću. A zašto ne bi bila hirovita, valjda imamo pravo na to da iskažemo šta osjećamo? Sve u svemu, to što si nas savjetovao da „odgojimo djecu da ne budu prkosna, inatna i hirovita“ je razlog što je stanje kakvo jeste. Tvoja kćerka neće biti prkosna, inatna i hirovita, kad je muž pretuče, ona će reći da je to nesretan slučaj i čekaće da vidi da… Čitaj dalje »

Svaka čast ! Moje misli preslikali ste ,slažem se sa vašim mišljenjem u potpunosti.

Hvala Vam!

Bilo bi dobro da su našu razmjenu argumenata čitali i oni koji su izloženi nasilju. Bilo bi koristi, motivišuće bar.

Prirodu čovjeka, teško je podvesti pod set mjera. To je svakako dobar metod za suzbijanje neželjenog oblika ponašanja, ali nije magično rješenje koje će nasilje u porodici svesti na nulu.
Odgovornost je na pojedincu.
Gausova raspodjela kaže da ćete u populaciji uvijek imati najveći broj prosječnosti, a da će jednak procenat slučajeva pokazivati ekstremne vrijednosti, u oba pravca.
Tako da, uvijek ćete imati domaćicu sa osnovnom koju zlostavlja alkoholičar ili bračni par akademika na skijanju, koji se potuku skijama, u sred bijela dana na Kopaoniku.

Da je tako jednostavno ukrotiti čovjeka, odavno bi bila uspostavljena kontrola radjanja u siromašnim zemljama i stavljena pod kontrolu glad djece u svijetu.
Ljekari bez granica bi afričkim ženama dali kontraceptivnu terapiju. No medjutim, kako objasniti Nigerijki da ona pije kontracepciju i da nije tradicionalno vrijedna, već lično odgovorna za gladne sinove i kćeri.

‘ kako takvo nešto uopšte možete izjaviti , šta biste Vi uradili da neko tuče vašu majku ,sestru ,ćerku, bilo bi vam svejedno ,vaspitavajte svoju djecu da ne vlada patrijarhat, da k žena ima pravo glasa i slobodu ,a ne da je podređena nečijem mišljenju i da taj neko svoje frustracije i da se izivljava nad nejakim ženama . Svaka žena tebe da se brani da ima pravo glasa , i da je slobodnna a ne nečiji rob !!