„Dani Vojina Komadine“ počinju u četvrtak

0

ISTOČNO SARAJEVO – Univerzitet u Istočnom Sarajevu saopštio je da će trodnevna manifestacija „Dani Vojina Komadine“, u organizaciji Muzičke akademije, usljed trenutne epidemiološke situacije biti održana onlajn sa početkom u četvrtak, 10. decembra.

U okviru manifestacije biće održan drugi naučni skup pod nazivom „Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralštvu“ i predstavljen 21 rad koje će izlagati 24 autora – muzikolozi, muzički teoretičari, pedagozi, kompozitori i umjetnici iz Rusije, Ukrajine, Hrvatske, Srbije i BiH.

Otvaranje manifestacije i naučnog skupa planirano je za četvrtak u 19.30 časova, putem platforme /https://meet.ues.rs.ba// nakon čega će uslijediti i koncert ansambla „Metamorfozis“ iz Beograda.

U petak, 11. decembra, planirana su plenarna predavanja, te promocija zbornika radova pod nazivom „Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu jedan“, a biće održan i koncert djela kompozitora Muzičke akademije /Vojin Komadina, Vojislav Ivanović, Dražan Kosorić, Valentina Dutina i Peđa Hart/.

U subotu, 12. decembra, biće održane tri sesije u okviru naučnog skupa, promocija dva kompakt-diska trilogije pod nazivom „Balkansko ludilo“ /Balkan madness/ pijaniste Bartolomeja Stankovića, kao i koncert studenata Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Program manifestacije „Dani Vojina Komadine“ dostupan je na zvaničnoj stranici Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije.

Vojin Komadina je rođen 8. novembar 1933. godine u Karlovcima, a rano djetinjstvo je proveo u Crnoj Gori /Bar, Kotor/, BiH /Bihać/ i Srbiji /Sremska Kamenica/, gdje je njegov otac službovao kao oficir. Od 1941. godine porodica se nastanjuje u Beogradu, koji postaje njihova trajnija destinacija.

Srednju muzičku školu „Stanković“ završio je u Beogradu, a prvi nastup kao kompozitor imao je u Tuzli 1954. godine. Muzičku akademiju Univerziteta u Beogradu upisao je 1955. godine, a 1957. godine prelazi u Sarajevo na Muzičku akademiju, gdje je diplomirao 1960. godine.

Za stvaralački rad Komadina je dobio veliki broj nagrada i priznanja. Nagrađivana su njegova djela različitih žanrova, od muzike za djecu do muzičko-scenskih djela.

Bio je dugogodišnji profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od njenog osnivanja.

Preminuo je u Beogradu 9. februara 1997. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare