Rajski do privukao evropske eksperte

0

TRNOVO – Namjera opštine Trnovo da kroz lepezu aktivnosti oživi turističku ponudu nekada omiljenog izletišta u sarajevskoromanijskom regionu, prelijepog Rajskog dola, dobila je i novi vid podrške. Projekat razvoja seoskog turizma na ovom i lokalitetu sela Turovi uskoro će sačiniti evropski eksperti, koji rade u okviru Projekta podrške EU izgradnji institucionalnih kapaciteta za regionalni i lokalni ekonomski razvoj, te razvoj malih i srednji preduzeća – „Eurelsmed“.

To je dogovoreno i na sastanku načelnika ove istočnosarajevske opštine, Gorana Vujičića, s predstavnicima „Eurelsmeda“, Anom Gruber i Dejvidom Milerom, na kojem je rečeno i da je prijedlog iz Trnova, među stotinu projekata, ušao u najuži izbor.

– „Eurelsmed“ finansira projekte pojedinačne vrijednosti od 300.000 do pola miliona evra, a predstavnici ovog projekta podrške EU u narednom periodu trebaju da odobre koji će to eksperti, zajedno s opštinskim timom, sačiniti prijedlog projekta u tehničkom smislu, koji bi sredinom godine trebalo da bude predstavljen Evropskoj komisiji, koja će tada odlučiti  koji će projekt biti finansiran i realizovan – rekao je Vujičić, izražavajući optimizam u pogledu konačne odluke o ovdašnjem projektu razvoja seoskog turizma.

Podsjeća da je Skupština opštine Trnovo upravo na tragu ideje oživljavanja Rajskog dola nedavno usvojila i novi regulacioni plan za to područje i tim prostorno-planskim dokumentom jasno definisala smjernice daljeg razvoja ove mikroturističke destinacije.

– S obzirom na to da postoji saradnja s italijanskim regionom Pijemont, koji je obezbijedio sredstva za izgradnju etno-restorana u Rajskom dolu, već na proljeće možemo očekivati i početak realizacije te zamisli – kaže Vujičić.

S druge strane, naglašava prvi čovjek Trnova, u opštinskom budžetu za ovu godinu planirano je oko stotinu hiljada maraka za izradu projektne dokumentacije i učešće u izgradnji nove asfaltne saobraćajnice od urbanog jezgra do Rajskog dola, što bi, najavljeno je, trebalo da podrži i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

– Završićemo sve što je potrebno u vezi sa izradom projektne dokumentacije, a očekujemo da će do proljeća i početka građevinske sezone i resorno ministarstvo u Vladi RS obezbijediti planiranih 180.000 KM, što bi sa sredstvima iz našeg budžeta bilo i sasvim dovoljno da izgradimo novu saobraćajnicu kao važan preduslov svih daljih aktivnosti na području Rajskog dola – smatra Vujičić.

Na kraju ocjenjuje da bi revitalizacija ove destinacije sigurno doprinijela i daljem razvoju turizma na području opštine Trnovo, podsjećajući i da je dio kompleksa na Jahorini na teritoriji ove opštine, što je i svrstava u red sredina sa zavidnim turističkim potencijalom.

Recept iz Čajetine

Opština Trnovo zbratimiće se s Opštinom Čajetina u Srbiji, a unapređenje saradnje sa sredinom na čijem području se nalazi vrhunski centar turizma, kakav je Zlatibor, vidi se i kao realna mogućnost za napredak na tom planu.

– Iskustva Čajetine u praksi su najbolji recept za uspjeh i maksimalno ćemo ih koristiti, dok treba imati na umu i projekte prekogranične saradnje koji se finansiraju sredstvima EU, a u kojima je opština Čajetina već duže prisutna što je, takođe, nova šansa za razvoj – ocjenjuje Vujičić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare