Apel građanima da ne pale vatru na otvorenom

0
Ilustracija

ISTOČNO SARAJEVO – Republička uprava Civilne zaštite apelovala na građane da ne pale vatru na otvorenom na neodgovoran i nekontrolisan način jer tako dovode u opasnost ljudske živote i materijalna dobra, što je zakonom kažnjivo.

Iz ove službe napominju da vatrogasci u Republici Srpskoj konstantno gase vatru na otvorenom koju je izazvao čovjek, te da su trenutno pod kontrolom požari na nepristupačnom terenu u LJubinju kod sela Rankovci i Bukov Do, zatim u Gacku kod sela Zagraci i Gareva.

„Vatrogasci prate pomenute požare koji, za sada, ne prijete naseljima. Izvještaji okazuju da je sve više štete izazvane požarima, kako na objektima koje je sagradio čovjek, tako i na dobrima koja su od koristi čovjeku“, objavljeno je na veb-stranici Republičke uprave Civilne zaštite.

U protekla 24 časa zabilježene su vatrogasne intervencije u Trebinju, Bileći, Gacku, Nevesinju, LJubinju, Prijedoru, Banjaluci, Prnjavoru, Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu, Foči, Novom Goraždu, Doboju, Bijeljini, Zvorniku i Loparama.

Oprez prilikom uređenja imanja

Policijska uprava Istočno Sarajevo apeluje da stanovništvo bude oprezno prilikom uređivanja imanja da bi se izbjegla pojava požara.
Iz Uprave je saopšteno da je korov i drugi gorivi materijal potrebno spaljivati na površinama koje se mogu kontrolisati, a nakon spaljivanja ugasiti ostatke nesagorene materije, da bi se spriječilo raznošenje vjetrom.

Posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada usljed čega može izbiti šumski ili požar na otvorenom prostoru i nastati velika materijalna šteta.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo poručuju da će preduzeti sve zakonske mjere protiv svih lica za koja bude utvrđeno da su izazvala požar i tako ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu, uz napomenu da su propisane prekršajne i krivične sankcije za paljenje vatre na otvorenom bez mjera zaštite.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasnu službu na broj 123 ili najbližu policijsku stanicu na broj 122.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare