Rekonstrukcija tunela „Kalovita brda“ – kapitalan posao

5

Preduzeće „Putevi Republike Srpske“ povjerilo je preduzeću „Romanijaputevi“ realizaciju kapitalnog projekta vrijednog 1.460.000 KM – rekonstrukciju tunela „Kalovita brda“.

Direktor „Romanijaputeva“ Mirko Pandurević rekao je Srni da su u proteklih sedam mjeseci kapaciteti tog preduzeća u oblasti gradnje bili angažovani samo 20 odsto.

„Vjerujem da će `Romanijaputevi` i na ovom projektu dokazati da su firma koja ispunjava sve uslove, posebno što smo već radili slične, ali i veće projekte na području Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije, kao i u Crnoj Gori“, naveo je Pandurević.

On je rekao da će radovi rekonstrukciju tunela „Kalovita brda“ početi uskoro i da će, prema planu, biti završeni prije početka zimske sezone.

Pandurević je dodao da će prije rekonstrukcije tunela biti saniran put preko Kalovitih brda kojim će saobraćaj biti preusmjeren tokom rekonstrukcije.

On smatra da je nedostatak investicija u ovom dijelu Republike Srpske razlog što kapaciteti „Romanijaputeva“ nisu dovoljno angažovani, a i nelojalna konkurencija djelimično utiče na sadašnju situaciju u niskogradnji, iako se u toj oblasti lagano uvodi red.

Akcionarsko društvo „Romanijaputevi“ Sokolac, koje djeluje na području Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije, 25 godina se bavi održavanjem, zaštitom, rekonstrukcijom i izgradnjom puteva, mostova i tunela, proizvodnjom kamenih agregata, asfalta i betona, a zapošljava oko 300 radnika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
5 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Napokon da imamo uređen i bezbhedan ulaz u naš grad. Polako ali sigurno Pale doživljavaju procvat. Promjene su sve vidljivije.

Kakve promjene, pa taj tunel je u nadležnosti onih koji imaju vlast već 20 godina. Sramotan je odnos vlasti prema mjestima u kojima opozicija, na republičkom nivou, čini većinu. A ovim nas uče da se savijemo i postanem poslušni, inače nema ulaganja u infrastrukturu. Fuj čime se služe. Još malo pa nam neće dati jesti ako ne glasamo za njih. Oprem dobro.

Pravi posao ozbiljnoj firmi. Dosta više tamo nekih Galeba, Dodika i sl. koji hoće bez kamiona da učestvuju na tenderu za čišćenje 600 km puta

Pozdravljam rekonstrukciju tunele,ali isto tako moram da naglasim da je adekvatno (redovno, kvalitetno) održavanje tunela i prateće infrastrukture oko samog tunela mnogo bitna. Možda čak i bitnija od same rekonstrukcije tunela. Svi vidimo da se ne održava sam tunel, odvodni kanali oko tunela, ne ukljanja se šiblje i drveće sa potpornih zidova tako da korijenje uništava zidove i odvodne kanale. Ne stručna ugradnja rasvjete. Prije svega mislim na bušenje oboda tunela za ulazak napojnih kablova, pa voda sa krova tunela curi direktno na put. Svi smo svjedoci stvaranja ogromnih ledenica upravo iz tog razloga. I sve to bez odgovornosti izvodžača radova.. Limovi koji su nekad davno postavljeni na unutrašnji zid tunele sada predstavljaju pravu opasnost kako za vozače i vozila, tako i za pješake i bicikliste, jer otpadaju i vise sa zidova.

Uz dužno poštovanje, ali ledenice nisu uzrok postavljanja rasvjete, već zastarjele tehnike izgradnje tunela, čijoj hidroizolaciji je jednostavno došao kraj, zbog vremena. Ispade sad da kroz sve tunele u Crnoj Gori voda curi zbog rasvjete koja nije ni ugrađena. Kod nas voda curi, ali i ledi, za razliku od Crne Gore, samo zbog dotrajale hidroizolacije