Obilježeno 20 godina od formiranja Zvorničke brigade VRS

0

ZVORNIK – U Zvorniku je danas obilježeno 25 godina od formiranja Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ čijih je 538 boraca poginulo tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, 32 su nestala, a 1.800 ih je ranjeno, od kojih je 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti. Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Zvornika Miodrag Pavlović rekao je da je Zvornička brigada, koja je bila u sastavu Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, ratovala na cijelom području Republike Srpske.

On je napomenuo da je Zvornička brigada dva puta odlikovana Orednom Nemanjića za ratne zasluge i stvaranje slobode na ovim prostorima.

„Zvornička brigada sigurno je pravila temelje Republike Srpske od Trebinja do Novog Grada, jer nije ratovala samo na području Zvornika nego širom Republike Srpske“, rekao je Pavlović.

Pavlović je istakao da je danas položeno cvijeće i vijenci na Spomenik za 1.080 poginulih saboraca koju su dali živote za Republiku Srpsku, te podsjetio da je Spomenik izgrađen u čast poginulih boraca Zvorničke i brigada Sarajevsko-romanijskog područja.

Komandant Zvorničke brigade general Vinko Pandurević naglasio rekao je da ova brigada hrabro ratovala i branila strateški važna područja za cijelu Republiku Srpsku.

Pandurević je istakao da vojnici, koji su branili i odbranili ova područja, imaju pravo da brane, izgrađuju i unapređuju Republiku Srpsku.

„Veoma je važno istaći da je neophodno jedinstvo Boračke organizacije Republike Srpske, pripadnika Zvorničke i ostalih brigada da zajedno sa vlastima Republike Srpske grade stabilnu, ekonomski napredniju i socijalno pravedniju Republiku Srpsku, jer samo takva može biti majka svih boraca“, istakao je Pandurević.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić uputio je u telegram u kojem je čestitao 25 godina od formiranja Zvorničke brigade.

„Želim da Dan brigade proslavite svečano i dostojanstveno, uvjeren da će generacije koje dolaze nastaviti da čuvaju sjećanja na herojstvo boraca Zvorničke brigade i njenu ulogu u stvaranju Republike Srpske“, navedeno je u telegramu generala Savčića.

Na ratni put Zvorničke brigade danas su se podsjetili svi koji su prisustvovali svečanoj akademiji u njenu čast, koja je održana u Domu omladine.

Prethodno je za poginule služen parastos, a potom su položeni vijenaci na Spomenik za 1.080 poginulih srpskih boraca.

Vijence su položili komandant Zvorničke brigade Vinko Pandurević, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka OS BiH, Gradske uprave Zvornik, porodice poginulih boraca i drugi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare