Obilježeno 25 godina od formiranja Osmog odreda Specijalne brigade

0

ISTOČNO SARAJEVO – Služenjem parastosa u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama za 21 poginulog pripadnika Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske, te polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ispred Policijske stanice Istočno Sarajevo, danas je obilježeno 25 godina od formiranja ovog odreda.

Ratni komandant Odreda Specijalne policije Ilidža Branislav Okuka izjavio je novinarima u Istočnom Sarajevu da je ovo prilika da se svi prisjete ove brigade, koja je bila i najelitnija jedinica koju je Republika Srpska imala.

„Odred sa Ilidže imao je svijetlu odbrambeno-otadžbinsku borbu, čiji je cilj bio zaštita naših porodica i pravljenje rezultata na koji smo svi danas ponosni. Tokom svih ovih godina prisjećamo se tih velikih trenutaka koji su bili ključni za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima“, naglasio je Okuka.

Okuka je rekao da je tokom rata Osmi odred imao 21 poginulog i više od 400 ranjenih pripadnika, istakavši da mu je drago što su se danas okupili članovi porodica palih boraca, pripadnici odreda, ali i mnogi drugi koji su došli da odaju svoju poštu ljudima koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku.

„Pokušavamo da odnjegujemo tradiciju da podmladak vodi računa o našem ratnom putu, za koji smatramo da je prerastao u mit“, istakao je Okuka.

Obilježavanju dana Odreda, osim pripadnika ove jedinice, prisustvovali su predstavnik grada Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža, izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Pripadnici Osmog odreda Specijalne brigade policije učestvovali su u odbrambeno-otadžbinskom ratu na svim ratištima u Republici Srpskoj, odnosno tamo gdje je bilo najpotrebnije da se odbrane srpske teritorije i stanovništvo.

Prema svjedočenju pripadnika odreda, najveći uspjesi postignuti su na području Sarajevsko-romanijske regije – Nišićkoj visoravni, u Semizovcu, odbrani Ilijaša i Ilidže.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare