Predstavljena knjiga Arnoa Gujona „Svi moji putevi vode ka Srbiji“

0

ZVORNIK – U Zvorniku je večeras predstavljena knjiga mladog Francuza Arnoa Gujona pod nazivom „Svi moji putevi vode ka Srbiji“.

Dvadesetosmogodišnji Gujon rođen je u Grenoblu u Francuskoj, a 2004. godine, kada je imao 19 godina, osnovao je humanitarnu organizaciju „Solidarnost za Kosovo“ i te godine krenuo je sa bratom da pomogne Srbima na Kosovu koji su bili žrtve pogroma 17. i 18. marta 2004. godine.

Gujon je večeras rekao novinarima da ova knjiga predstavlja njegov način da se zahvali Srbima za sve što su mu pružili.

„Često govorimo o onome što smo mi donijeli kao pomoć, a rijetko imam mogućnost da kažem šta su Srbi donijeli meni. U knjizi govorim o tome da su oni promijenili moj život“, kaže Gujon.

On je dodao da je, osim opisa humanitarnih prilika i susreta sa ljudima u enklavama na Kosovu, nastojao da prikaže Srbiju i srpski narod onako kako ga je vidio i doživio – kao odavno prijateljski narod.

„Ovo je i retrospektiva mog desetogodišnjeg humanitarnog angažmana gdje opisujem život po enklavama, razne projekte, neke anegdote, kako su ljudi reagovali kad su nas vidjeli prvi put, jer nije uobičajeno da mladi Francuzi pređu 2.000 kilometara zimi da bi donijeli pomoć, igračke i školski pribor u zabačena sela po srpskim enklavama“, rekao je Gujon.

Gujon ističe da su on i njegova humanitarna organizacija doprinijeli tome da se promijeni način na koji Francuzi gledaju na Kosovo i na Srbe, navodeći da su do danas organizovali 35 humanitarnih konvoja čija vrijednost premašuje milion i po evra.

On je rekao da organizacija „Solidarnost za Kosovo“ finansira različite projekte u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom, te da, istovremeno, u Francuskoj informiše javnost o događajima na Kosovu, te da su tamo okupili oko 8.000 donatora koji finansiraju njihove projekte.

„Iako nećemo promijeniti svijet, mi ćemo doprinijeti da on bude malo bolji i to je naš cilj. Mi nismo promijenili situaciju na Kosovu, ali jesmo život za 40 đaka koji uče u uslovnim školam, promijenili smo život djeci koja su prvi put otkrila more i stekla drugare na tom putovanju“, naveo je Gujon.

Gujon ističe da je već kao dijete osjećao bliskost sa srpskim narodom zahvaljujući djedovim pričama o francusko-srpskom prijateljstvu koje je njegovano u njegovoj porodici.

„Bio sam svjestan šta je Srbija, gdje su Srbi, da smo bliski narodi i kad su izbili antisrpski pogromi na Kosovu, saosjećao sam sa Srbima i želio da pomognem, a pored toga bio sam revoltiran što niko nije reagovao na pogrome“, rekao je Gujon.

On kaže da je još tokom studija odlučio da nađe posao u Srbiji, a kako nije uspio u tome, dobio je posao u Zvorniku 2010. godine i tu je proveo šest mjeseci. U Zvorniku je upoznao i suprugu koja je rođena u Francuskoj, ali su njeni roditelji porijeklom iz Malog Zvornika. Gujon od prije dvije godine živi u Beogradu.

Glavni urednik zvorničke agencije „ASoglas“ Dejan Spasojević, jedan od organizatora promocije, naglasio je da knjiga zavređuje pažnju.

„Dok drugi pričaju i deklarativno su za solidarnost i pomoć, Gujon je aktivno davao sve od sebe da pomogne stanovništvu na Kosovu. Za razliku od mnogih koji su Srbima poručivali `mi smo sa vama`, on je zaista bio i jeste sa njima“, naveo je Spasojević.

Na promociji su govorili i profesor Stanislav Tomić iz Zvornika, te u ime Strukovnog udruženja pravnika „Nomokanon“ iz Beograda Borisav Tanacković, kao i profesor Vlado Stanišić.

Promociju Gujonove knjige u Zvorniku organizovali su „ASoglas“ i Dom omladine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare