Forenzička psihijatrija će s radom početi u drugoj polovini ove godine

0

SOKOLAC – Ukoliko sve bude teklo planiranim tempom, očekujemo da će forenzička psihijatrija na Sokocu s radom početi u drugoj polovini ove godine – kazala je u razgovoru za Agenciju Fena portparolka Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Po njenim riječima, završeni su svi građevinsko-arhitektonski radovi i u toku je prikupljanje ponuda za nabavku medicinske i nemedicinske opreme, neophodne da se objekt stavi u funkciju i primi svoje prve korisnike.

Bakić navodi da je Vlada RS-a, kao osnivač ove ustanove, potpisala sporazum sa Vladom Švicarske, koja se obavezala da će osigurati 2.250.000 KM neophodnih za završetak opremanja ove bolnice.

– Kao što sam već istakla, trenutno se radi na nabavci opreme. Napominjem da će forenzička psihijatrija biti u sistemu zdravstvenih ustanova Republike Srpske, ali će služiti svim građanima Bosne i Hercegovine, odnosno osuđenicima koji su na posebnom programu liječenja različitih psihijatrijskih oboljenja – kazala je Bakić.

Dodala je da je predviđeni smještajni kapacitet 200 osoba, što je u skladu sa evropskim standardima. Inače, ističe Bakić, kompletan objekt je rekonstruisan u skladu sa najvišim evropskim standardima koji se tiču sigurnosti, humanosti i zaštite ljudskih prava osoba koje će boraviti u toj ustanovi. Najveći broj zaposlenih činit će medicinsko osoblje, prije svega, psihijatri i psiholozi.

Bakić navodi da trenutno 170 osoba ispunjava uslove da bude smješteno u ovoj ustanovi.

– Dakle, riječ je o osobama koje su krivična djela počinila u stanju smanjene uračunljivosti, pod uticajem opijata i sl. Troškove će snositi onaj nivo vlasti koji upućuje tu osobu. Prema Sporazumu o smještaju i naknadi troškova za izvršenje mjera bezbjednosti izrečenih u krivičnom postupku i u drugom postupku u kojem se izriče mjera liječenja, predviđeno je da za svakog korisnika nadležni nivo vlasti plaća 72 KM dnevno – kazala je Bakić.

Ona ističe da je stavljanje u funkciju forenzičke psihijatrije na Sokocu od ogromne važnosti za sistem izvršenja krivičnih sankcija BiH, jer se osobe kojima je neophodna stručna, medicinska pomoć, godinama nalaze u neadekvatnom smještaju u KP zavodima ili drugim ustanovama.

– Radom ove ustanove biće ispunjene i obaveze iz odluke Suda u Strazburu da se omogući adekvatan tretman osobama koje su krivična djela počinile u stanju smanjene uračunljivosti – kazala je Bakić u razgovoru za Agenciju Fena.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare