U fokusu markiranje planinskih pješačkih staza

0

Obilježavanje i mapiranje planinskih pješačkih staza, kao i rad na osnivanju turističkih info-centara u svim opštinama grada Istočno Sarajevo biće u fokusu rada gradske Turističke organizacije u narednom periodu, rekao je Srni direktor ove organizacije Igor Ikonić.

Ikonić je istakao da će predstavnici Turističke organizacije u saradnji sa Planinarskim savezom Republike Srpske uskoro izaći na teren, kako bi na adekvatan način, planinarskom signalizacijom obilježili i mapirali staze interesantne turistima.

„Prikupljamo podatke i ko god nam ukaže da bi neka staza mogla biti lijepa za šetnju, mi ćemo je obići i adekvatno mapirati i označiti. Na kraju, sve te staze bi trebale biti u zvaničnoj ponudi pješačkih planinarskih staza Planinarskog saveza Republike Srpske. Zbog toga što je aktivni odmor u prirodi nešto čime se mi najviše možemo pohvaliti, to će biti kontinuirana akcija“, naglasio je Ikonić.

On je rekao da bi u narednom periodu trebalo da bude potpisan memorandum o saradnji na mapiranju i obilježavanju pješačke staze u dužini od 16 kilometara na Jahorini, što će biti doprinos Turističke organizacije ljetnoj turističkoj sezoni na Jahorini.

„Angažovaćemo i izvođače radova kako bi se uredio teren gdje je potrebno, obezbijedile table, te potrebni mobilijar u vidu šadrvana, foto-ramova i vidikovaca“, istakao je Ikonić.

Osim staze na Jahorini, Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo će u saradnji sa planinarskim društvima i udruženjima građana raditi i na obilježavanju staza na području svih gradskih opština.

Ikonić je rekao da će Turistička organizacija pokušati da svaku gradsku opštinu promoviše na najbolji način, realizovanjem manifestacija koje će biti karakteristične za te lokalne zajednice, a jedna od takvih je i dječiji sajam koji će 13. i 14. maja biti održan u Istočnom Novom Sarajevu.

„To će biti regionalni događaj u koji će biti uključene sve gradske opštine učešćem vrtića i škola sa djecom mlađeg uzrasta, gdje ćemo pokušati da im približimo sve što njihovi vršnjaci rade u ostalim opštinama“, naveo je Ikonić.

Prema njegovim riječima, sajam je koncipiran u tri dijela – jedan je igraonica za djecu, drugi je izložbeni prostor gdje će djeca i roditelji moći da po promotivnim cijenama obezbijede ono što im treba, a treći dio je rezervisan za nastupe i prikaz svega što su djeca vježbala tokom cijele godine.

„Postoji ambicija da ova priča postane tradicionalna“, dodao je Ikonić.

Pokrovitelji dječijeg sajma su Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo i Grad, uz podršku opštine Istočno Novo Sarajevo, koja je ustupila prostor za održavanje sajma.

Za građane Istočnog Sarajeva u ovoj godini planiran je i niz muzičkih manifestacija, a prva od njih je koncert grupe „Riblja čorba“ u Istočnoj Ilidži 19. maja.

„Trudimo se da ispoštujemo sve želje opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, a konkretno opština Istočna Ilidža je u okviru `Đurđevdanskih svečanosti` imala želju za tim koncertom i mi smo to obezbijedili“, naglasio je Ikonić.

On je dodao da će i svečanosti povodom Dana i slave opštine Trnovo biti krunisane koncertom koji će obezbijediti Turistička organizacija.

„Planirali smo 30. juna koncert Peđe Jovanovića na Studentskom trgu kod hrama na Palama, kao zvanično otvaranje i početak ljetne turističke sezone u gradu Istočno Sarajevo. Nakon toga, dva dana smo planirali posvetiti djeci Istočnom Sarajevu gdje ćemo obezbijediti sadržaje uz podršku škole sporta `Kasper` iz Banjaluke“, rekao je Ikonić.

(www.palelive.com/Srna/Foto: Arhiva/Grad Istočno Sarajevo)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare