Ogorčenost zbog nerada tužilaštva i instituta za nestale

0

ISTOČNO SARAJEVO – Regionalni odbor porodica zarobljenih boraca i nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije ponovo je danas izrazio ogorčenje i nezadovoljstvo radom Tužilaštva, Suda i Instituta za nestala lica BiH, a sve relevantne institucije u Republici Srpskoj pozvao da spriječe manipulisanje srpskim žrtvama.

Predsjednik Regionalnog odbora Milka Kokot izjavila je novinarima u Istočnom Sarajevu da su nedavna iskopavanja i navodne ekshumacije srpskih žrtava na području federalnog Sarajeva bili lažni i da je do njih došlo podvalama i dezinformacijama federalnih vlasti i Federalne komisije za nestala lica.

Ona je u ime Odbora zatražila od predstavnika Instituta za nestala lica BiH da ih ubuduće obavještavaju o narednim iskopavanjima, odnosno ekshumacijama, tim prije jer članovi ove organizacije raspolažu sa tačnim podacima da su tijela ubijenih sarajevskih Srba sakrivena i premještena na druge lokacije, posebno u Visoko.

Članovi Odbora Mirko Vranić i Mirjana Simanić naglasili su na hitnom sastanku da je od ukupno 949 nestalih Srba sa područja Sarajevsko-romanijske regije identifikovano njih 559, a da porodice traže još 390 svojih najbližih, od kojih se u Sarajevu traga za 268, u Goraždu 92, Rogatici i Trnovu za po 10, Sokocu za šest, Višegradu za tri i na Palama za još jednim nestalim licem srpske nacionalnosti.

Oni su kao nedopustivu ocijenili i činjenicu da u Institutu za nestala lica BiH nikada nije uspostavljena centralna evidencija nestalih.

„Da postoji centralna evidencija nestalih, znala bi se prava istina i o Srebrenici i o Sarajevu“, rekao je Vranić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović istakao je da potpuno razumije nezadovoljstvo i nestrpljenje porodica koje već 20 godina bezuspješno tragaju za svojim najdražim.

„Pravosudni sistem BiH u ovom slučaju pokazao se apsolutno neefikasnim, što se posebno odnosi na nadležna tužilaštva koja su jedina kompetentna da se bave ekshumacijama, na osnovu pouzdanih i kvalitetnih informacija“, istakao je Velimirović.

Prema njegovim riječima, ozbiljnu ulogu u ovom procesu ima i Institut za nestala lica BiH, na čiji rad stižu mnogobrojne opravdane primjedbe srpske strane.

On je upozorio da pomenute institucije moraju daleko više da se angažuju, s obzirom da, kako je podvukao, vrijeme čini svoje.

„Sve je manje svjedoka, a sve se više trguje i pravi nelegalni biznis sa informacijama o nestalim licima u BiH, što je i žalosno i porazno“, upozorio je Velimirović.

Šef Sektora za traženje, ekshumacije i identifikacije u Institutu za nestala lica BiH Dušan Pavlović pozvao je sve članove organizacija porodica nestalih da sva saznanja o eventualnim lokacijama na kojima se nalaze sakriveni ostaci stradalih sarajevskih Srba prijave ne samo Kancelariji Instituta u Istočnom Sarajevu, nego i MUP-u Republike Srpske, koji već godinama, kontinuirano istražuje ratne zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda tokom rata u BiH.

Prema njegovim riječima, ekshumacija na Alipašinom polju u Sarajevu, koja je 16. novembra obustavljena, za Institut za nestala lica BiH nije ni prekinuta niti okončana, tim prije jer su pronađene ljudske kosti za koje se pretpostavlja da pripadaju sarajevskim Srbima, tako da bi uskoro trebalo da ovaj proces bude nastavljen.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare