Bezbjednosna situacija stabilna

0

Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u prvih šest mjeseci ove godine došlo je do smanjenja ukupnog broja krivičnih djela za 2,72 odsto u odnosu na isti period prošle godini, rekao je načelnik ovog centra Radenko Vasiljević. „Najveće smanjenje broja krivičnih djela je u oblasti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu gdje je došlo do smanjenja za 13,42 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a procenat rasvjetljenosti po nepoznatom izvršiocu je 66 odsto. To su objektivni pokazatelji koji nam daju za pravo da stanje bezbjednosti ocijenimo stabilnim i povoljnim“, istakao je Vasiljević.

Vasiljević je na konferenciji za novinare na Palama, na kojoj je predstavljen izvještaj o radu CJB Istočno Sarajevo u proteklih šest mjeseci, naglasio da je smanjen i broj krivičnih djela teške krađe vozila kojih je u prvih šest mjeseci ove godine bilo tri, u odnosu na devet iz prethodne godine, što predstavlja znatno smanjenje za 66,67 odsto u odnosu na uporedni period.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović rekao je da je stanje kriminaliteta na području odgovornosti CJB Istočno Sarajevo u proteklih šest mjeseci zadovoljavajuće.

„U ovom periodu registrovano je 465 krivičnih djela, a nadležnim tužilaštvima podneseno je 426 izvještaja protiv 433 lica, od čega je 147 povratnika u izvršenju krivičnih djela, a pet maloljetnika“, rekao je Popović.

Procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 82,93 odsto, a rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu 65,22 odsto.

On je podsjetio da su se u ovom periodu dogodila dva ubistva, jedno u februaru na području Foče koje je izvršio maloljetnik, a drugo u junu na Palama. Oba su registrvana po nepoznatom učiniocu i naknadnim radom su rasvjetljenja.

U ovom periodu registrovano je 15 samoubistava, što je za jedno manje nego u istom periodu prošle godine. U 11 slučajeva izvršioci su muškarci, a u četiri žene. Po načinu izvršenja, osam samoubistava je izvršeno vješanjem, pet vatrenim oružjem, jedan utapanjem i jedan ostalo.

Sa smanjenjem ukupnog broja krivičnih djela, istakao je on, smanjen je i broj krivičnih djela protiv imovine za 13 odsto. „Iz oblasti privrednog kriminaliteta ukupno su prijavljena 44 krivična djela, a ukupna materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 1.083.000 KM, dok protivpravna imovinska korist vnjihovim izvršenjem iznosi 350.000 KM“, rekao je Popović.

Načelnik Sektora policije Borko Mišović rekao je da je u proteklih šest mjeseci na području CJB Istočno Sarajevo registrovano ukupno 247 narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom je počinjeno 388 prekršaja iz ove oblasti, dok je u uporednom periodu registrovan 361 prekršaj, što predstavlja smanjenje za 6,4 odsto.

Na području odgovornosti Centra u proteklih šest mjeseci dogodilo se 398 saobraćajnih nezgoda, što je za 66 ili 14,2 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine. Stradalo je 113 lica ili 10,3 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, od kojih je šest smrtno.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare