Zvuk violine za dušu

1

Dvadesetšestogodišnji Milan Jovanović sa Pala, po zanimanju novinar, zbog nedostatka posla u struci, svoju ljubav prema violini pretvorio je u posao od kojeg može pristojno da živi.

“Svaka violina ima dušu, a duša violine je njen zvuk, koji zavisi od talenta virtuoza”, ističe Milan.

On od pete godine svira violinu, a dar za muziku i ljubav prema tradiciji naslijedio je od oca.

“Moja drvena akustična violina u porodici je više od 50 godina. Djed je dao mom ocu, a on meni da nastavim.

Otac me učio prvim koracima, bio je moj menadžer, budući da je dugo u tom poslu. Upoznao me sa svim ljudima i olakšao mi posao”, priča Jovanović Srni.

Milanov talenat posebno se isticao tokom školovanja na časovima muzičke kulture, a kao dječak postao je član narodnog orkestra koji djeluje u okviru Kulturno-umjetničkog društva “Mladost” sa Pala.

Jovanović navodi da violina donosi mnogo pozitivnog i da je za njega sviranje opuštanje, pogotovo kada je pod stresom, jer zvuci ovog instrumenta donose smirenje i predstavljaju raj za uši.

Dva-tri časa vježbe sasvim su dovoljna da se zaborave svi problemi.

“U životu mi to olakšava i donosi prednosti, jer kada nekome kažete da se bavite muzikom i svirate violinu ili neki drugi instrument gledaju vas drugim očima i pozitivnije”, kaže Jovanović.

On napominje da zvuk violine zavisi od konstrukcije instrumenta, pa je u upotrebi više vrsta, od kojih svaka ima određene osobine.

“Danas se u svijetu mnogo koristi električna violina, te drvena akustična, kao moja, koja je i najzastupljenija. Što je violina starija, to je njen zvuk bolji i dobija na cijeni”, ističe Milan Jovanović.

Kada je riječ o veličinama, najčešće su zastupljene “polovinka” i “četvrtinka”.

“Polovinka” je violina koja je upola manja i koristi se za prve korake, za početnike i gleda se prema obimu šake, odnosno koliki je vrat instrumenta – da bude prilagođen šaci zbog dohvata. “Četvrtinka” je za veće uzraste.

Jovanović naglašava da je drvena violina nešto posebno za dušu, jer bez nje kod srpskog naroda nema veselja.

Milan navodi da kompozicije iz širokog opsega muzičkih žanrova svira na rođendanima, svadbama, slavljima i koncertima, koje posjećuje sa Kulturno-umjetničkim društvom “Mladost”.

Mladi violinista sa Pala napominje da je, osim talenta, potreban svakodnevni rad i trud da bi se postigli dobri rezultati.

(www.palelive.com / Srna / Milan Jovanović)

Pretplatite se
Obavijesti me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Momak za primjer! Bravo!