Zvornik bez gasa, ugrožena privreda

0

ZVORNIK – Direktor „Gas prometa“ iz Pala Milomir Draganić potvrdio je danas Srni da će zemni gas od sutra ponovo biti isporučivan za Federaciju BiH i Istočno Sarajevo, dok za Zvornik ovaj energent neće biti isporučivan.

Draganić je rekao da „Gas promet“ nema trenutno nominaciju za isporuku zemnog gasa Zvorniku, dodavši da ovo preduzeće vrši transport gasa kroz Republiku Srpsku, a uvoznik ovog energenta je sarajevski „BH gas“ i oni bi trebali odgovoriti zašto je ventil za dotok gasa Zvorniku zavrnut.

Sindikalna organizacija metalaca i rudara Fabrike glinice „Birač“ potvrdila je danas da je isključen dotok zemnog gasa ovom kolektivu i da je stanje u Fabrici kritično i alarmantno.

Član Upravnog odbora ovog sindikata Radislav Stojanović rekao je da su neki proizvodni pogoni prešli na alternativni energent-mazut, ali da ni njega nema dovoljno, što dodatno usložnjava ionako tešku situaciju.

On je naglasio da se nastala situacija mora rješavati sa „BH gasom“, kao i na višim nivoima u Republici Srpskoj.

Podsjetivši da u Fabrici glinice „Birač“ radi oko 1 100 radnika, Stojanović je rekao da je, uključujući kompaniju „Boksit“ iz Milića i Rudnik „Sase“ kod Srebrenice, isključenje gasa dovelo u pitanje oko 1 900 radnih mjesta na ovoj regiji.

Direktor „BH gasa“ Adnan Kreso rekao je juče da Fabrika glinice „Birač“ iz Zvornika duguje sarajevskom „BH gasu“ oko 22 miliona KM za zemni gas.

Kreso je rekao novinarima da se „BH gas“ odlučio da isključi zemni gas, jer se sa predstavnicima „Birča“ nije mogao naći adekvatan dogovor o izmirenju duga.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments