Zvornički suveniri dospjeli u Ameriku

0

ZVORNIK – Turisti koji posjete Zvornik u suvenirnici mogu kupiti veliki broj suvenira i ručnih radova, a neki od njih su dospjeli u Ameriku i na Korejsko poluostrvo. Predstavnik Turističke organizacije opštine Zvornik LJiljana Toholj rekla je da su suveniri ručno rađeni i unikatni, a najčešći motivi su Zvornička kapija, most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, neki od mnogobrojnih stećaka ili rimski kamenolom.

Toholjeva je rekla novinarima da Turistička organizacija za izlaganje rukotvorina i suvenira u suvenirnici ne uzima nikakvu naknadu.

Ona kaže da suvenirnica ima 950 suvenira i ručnih radova, koje je izradilo 30 lica iz zvorničke opštine, te iz Bijeljine, Teslića, Loznice, Osmaka, čije rukotvorine takođe nose oznaku Zvornika.

U okviru Turističke organizacije opštine Zvornik prije četiri godine otvorena je suvenirnica u kojoj kreativni Zvorničani mogu da izlože i ponude na prodaju turistima, ali i sugrađanima svoje rukotvorine i suvenire.

„Ovdje se mogu naći flaše ukrašene jutom, različiti magneti i privjesci, Zvornička kapija i drugi simboli oslikani na platnu ili juti. Autori ovih rukotvorina ukrašavaju i čokanje, ploske, rade fotografije na `marše` papiru, drvene kutije za piće“, kaže Toholjeva.

Ona navodi da su u ponudi i domaći sapuni, vezene fotografije, oslikano staklo, razglednice u malim ramovima na tronošcu, flaše, šolje, čaše, torbe.

„U toku prošle godine u Turističku organizaciju ušlo je više od stotinu stranih turista, koji su željeli da dobiju informacije o Zvorniku, turističkim atrakcijama koje mogu posjetiti, smještajnim kapacitetima, a kupovali su i suvenire, kao i razglednice Zvornika“, istakla je Toholjeva.

Ona je navela da su zvornički suveniri dospjeli u Srbiju, Sloveniju, Holandiju, Švajcarsku, pa i u Ameriku i na Korejsko poluostrvo.

Osim domaćih turista iz cijele BiH, u prošloj godini Zvornik su posjećivali turisti iz Srbije, Slovenije, Norveške, Amerike, Holandije, Češke, NJemačke, Rusije, Italije, Poljske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare