Zurovac: Zaborav je mlađa kćerka smrti

0

ISTOČNO SARAJEVO – Književnici Dušan Zurovac i Strahinja Živak promovisali su večeras u Istočnom Sarajevu svoj zajednički veliki projekat – knjigu „Zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu“.
„Nije problem što mi Srbi opraštamo, nego što zaboravljamo. Prolaze godine, nestaju dokazi, i sutra će ponovo biti da u ime nekakvog ‘bratstva i jedinstva’ zaboravimo našu mrtvu braću, od Maričke bitke pa do danas. Zaborav je mlađa sestra smrti…“, upozorio je Zurovac, koji je i predsjednik Udruženja za istraživanje ratnih zločina nad Srbima u Sarajevu „Istina“.

On je ponovio da je zločin iz zasjede, koji su izvršile paravojne muslimansko-hrvatske formacije nad pripadnicima JNA 2. i 3. maja 1992. godine na Skenderiji i u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, još zavijen u veo tajne, a istina gurnuta „pod tepih“, tako da je mnogo toga ostalo nepoznato i nerazjašnjeno.

Zurovac je podsjetio da su 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu ubijena 42 oficira i vojnika, 107 je ranjeno i 207 zarobljeno u zasjedi muslimanskih paravojnih falangi.

Govoreći o knjizi, Živak je istakao da je riječ o djelu koje predstavlja „epiku jednog sunovrata“.

On je citirao francuskog državnika Šarla de Gola, koji je rekao „teško onoj vojsci koju banda napadne“. „E, tako je bilo i našoj JNA početkom maja u 1992. godine u Sarajevu, kada ju je banda napala“, konstatovao je Živak.

NJega je posebno razočarala činjenica da su obilježavanja bolnih, i po Srbe tragičnih istorijskih događaja u Republici Srpskoj jako malo posjećena, što je, nažalost, karakteristika i večerašnje promocije pomenute knjige.

„Ja bih večeras pozdravio poslanike sa Sarajevsko-romanijske regije na svim nivoima vlasti u Srpskoj i BiH, ali njih, nažalost, ovdje među nama nema“, rekao je Živak.

Prema podacima koje je Živak prikupio, samo iz Sarajeva imenom i prezimenom nestalo je 460 srpskih ljekara, od toga je 32 ubijeno u Sarajevu ili umrlo od posljedica zatvaranja, zatim profesora, inženjera i drugih akademskih građana i svih koji su bježali iz Izetbegovićeve „suverene i nezavisne države“.

„…Mart 1992. godine je mjesec potpunog zatvaranja Sarajeva iznutra. Na svakom ulazu u stambene zgrade u Sarajevu, ustanove i preduzeća postavljeni naoružani muslimani sa instrukcijama kako će kontrolisati izlazak Srba iz svojih stanova i uredno zapisivati i pratiti njihova kretanja i o tome izvještavati policiju…“, piše u knjizi.

Zurovac i Živak navode da je teško reći koliko je tada bilo zvaničnih, a koliko nezvaničnih privatnih zatvora, logora i javnih kuća za Srbe i Srpkinje.

„…Kreće hajka. Pretresi stanova, privođenje i saslušavanje i batinanje srpskih civila. Naročito su se okomili na aktivne i penzionisane oficire JNA…“, samo je jedna od potresnih istina koju otkrivaju koautori knjige „Zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare