Зуроф: Злочинци да одговарају, Степинац није светац

1

Директор Центра „Симон Визентал“ из Јерусалима Ефраим Зуроф рекао је данас у Бањалуци да све злочинце из Другог свјетског рата треба извести пред лице правде, те да хрватски кардинал Алојзије Степинац нипошто не заслужује да буде светац.

Зуроф, који је одржао предавање под називом „Извитоперивање Холокауста као актуелна пријетња у посткомунистичкој источној Европи“, изјавио је новинарима да су за тадашње злочине над Јеврејима и другим нацијама у Европи одговорне и друге државе и њихово становништво у источној Европи и широм тог континента, а не само Њемачка.

Он је навео да је у теорији могућ нови и нуклеарни Холокауст, који би, на примјер, над Израелом извео Иран, што увијек треба схватати озбиљно да би се све спријечило.

Када је ријеч о Независној Држави Хрватској и Степинцу, Зуроф је рекао је да он нипошто због својих поступака не заслужује да буде светац.

Александра Стевандић из Јеврејске општине Бањалука рекла је да је на плану културе сјећања велика ствар што је Зуроф одржао предавање у граду на Врбасу.

Предавање коме су присутвовале бројне званице из научног, јавног и културног живота Републике Српске организовали су Јеврејска општина Бањалука и Јеврејски културни центар Бањалука у великој сали Академије наука и умјетности Српске.

Израелски историчар Ефраим Зуроф има важну улогу у откривању нациста који су изведени пред суд у претходних неколико деценија, због чега је добио надимак „посљедњи ловац на нацисте“.

Зуроф је посебно познат по томе што је ушао у траг команданту усташког логора Јасеновац Динку Шакићу, који се налазио у Аргентини.

Он је аутор годишњака „Статус репорт“ који говори о истрагама и изручењима нациста широм свијета.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Neka gosp. Zurof malo priupita Doda, gdje je završila originalna jasenovačka građa???