Žugić: Obezbijediti postojanost časopisa „Glas Istoka“

0

SOKOLAC – Časopis za književnost, nauku i društveni život „Glas Istoka“ predstavlja sintagmu sa pravoslavnom matricom i treba mu obezbijediti postojanost i kontinuitet, rekao je Srni glavni i odgovorni urednik časopisa Nedeljko Žugić.

On je dodao da je izdavač časopisa Udruženje za informativno-kulturnu djelatnost „Sveti Sava“ i Književni fond „Sveti Sava“ sa sjedištem na Palama.

„Početkom januara iz štampe je izašao dvobroj, četvrto i peto izdanje, a u narednom periodu radiće se na pripremi šestog izdanja“, rekao je Žugić.

On je napomenuo da se časopis distribuira svim bibliotekama u Republici Srpskoj i načelnicima opštinama i dodao da su svi fakulteti pokazali interes da se pretplate na dva broja.

Časopis je objavio i bibliografiju edicije izdanja Novinske agencije Republike Srpske Srna od 1994. godine do danas, u okviru koje je objavljeno 67 knjiga raznih žanrova poezije, proze, esejistike, istražiačkog novinarstva i dokumenta od više autora.

Književni fond „Sveti Sava“ do sada je dodijelio pet povelja – pjesnikinji Milici Bakrač za književna djela podarena srpskom narodu, Petar Aškraba Zagorski za otkrivenu i tačnu istoriju i istraživanja o porijeklu porodica, Nedeljku Zelenoviću za književno djelo „Pisci su lažljivci koji govore istinu“ i Božidaru Škobiću za roman „Rosijada“, kao i filmskom režiseru Emiru Kusturici.

Književni Fond „Sveti Sava“ jedno je od najstarijih udruženja u Republici Srpskoj, osnovano 1993. godine, a bavi se inFormativnom, istraživačkom, kulturnom, izdavačkom i humanitarnom djelatnošću.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare