Žučna rasprava zbog deficita u budžetu

0

SOKOLAC – Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su danas odluku o izvršenju budžeta za 2016. godinu koji je imao deficit od 665.073 KM.
Predsjednik Skupštine opštine Bojana Marković kaže da je rasprava o ovoj temi bila prekinuta na dvadesetak minuta jer nisu postojali uslovi za rad zbog žustre rasprave odbornika pozicije i opozicije.

Načelnik za privredu i finansije opštine Sokolac Mitar Pržulj rekao je Srni da su prošle godine ukupno ostvarena budžetska sredstva od 6.558.758 KM, što je za pet odsto manje u odnosu na rebalans.

„Ukupno je raspoređeno 7.579.289 KM, odnosno 110 odsto više u odnosu na rebalans, što znači da je ostvaren deficit od 665.073 KM“, rekao je Pržulj.

On je pojasnio da su na deficit uticali prihodi koje ne određuje opština, ali i prihodi koji su u nadležnosti lokalne zajednice koja nije bila dovoljno ažurna i nije preduzela sve mjere s ciljem njihovog prikupljanja.

Članovi Kluba odbornika SNSD-a uputili su mnogo primjedbi na izvještaj o izvršenju budžeta opštine Sokolac za prošlu godinu.

Odbornik SNSD-a Mirko Čolović rekao je da kontinuirano ostvarivanje deficita „vuče Sokolac unazad“.

„U prilog tome idu činjenice da je mnogo obaveza prema korisnica budžeta neizmireno, te da se značajna sredstva odlivaju po osnovu izugljenih tužbi za neizmirena dugovanja“, rekao je Čolović.

Odbornik SDS-a Nenad Samardžija predložio je donošenje mjera koje bi pomogle u konsolidovanju rashoda i smanjenju troškova u budžetu opštine Sokolac.

„Odbornici u Skupštini opštine i odgovorni u lokalnoj upravi ne mogu biti bezbrižni kada se raspravlja o deficitu u budžetu“, poručio je Samardžija.

On je žustru polemiku Čolovića i načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice o deficitu u opštinskom budžetu ocijenio kao nepridržavanje Pravilnika o radu Skupštine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare