Zoran Kukobat: U četvrtak konačna odluka o kreditu IRB-a

0

ISTOČNO SARAJEVO – Vršilac dužnosti direktora „Energoinvestove“ Rasklopne opreme /RAOP/ Zoran Kukobat nada se da će Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo do četvrtka, 1. novembra, donijeti konačnu odluku o mogućnosti kreditiranja ovog preduzeća, što je preduslov za oživljavanje proizvodnje u ovoj fabrici.„Na jučerašnjem sastanku u Banjaluci dobio sam informacije od predstavnika resornog ministarstva da će Vlada napraviti dodatne analize do utorka, 30. oktobra, kada bi trebalo da budu izvršene dodatne konsultacije, tako da bi u četvrtak mogla biti donesena konačna odluka o mogućnosti kreditiranja RAOP-a“, rekao je Kukobat Srni.


On je pojasnio da svoj optimizam zasniva na činjenici da RAOP ima potpisane ugovore vrijedne pet miliona KM, od kojih se dio ugovora odnosi i na poslove sa zemljama EU.

„Imajući u vidu spremnost radnika da rade, njihovo znanje i vještine, još uvijek sam optimista da ćemo u četvrtak dobiti dobre vijesti i nastaviti da radimo. Naši radnici su sve poteškoće do sada podnosili junački i samo oni znaju koliko su snage uložili da ispune obaveze iz prethodnih ugovora“, istakao je Kukobat.

Prema njegovim riječima, ako kredit bude odobren, sredstva će RAOP-u biti plasirana u tranšama, u početku po dva ili tri miliona jednokratne hitne pomoći.

Ova sredstva bi omogućila nabavku repromaterijala i isplatu jednog dijela zaostalih plata radnicima, koji su, kako je istakao, možda i najzaslužniji i najzainteresovaniji za prevazilaženje krize u fabrici.

„Kreditiranje bi trebalo da bude okončano na proljeće. Najvažnje da dobijemo ove prve tranše koje će omogućiti obnovu proizvodnje i nastavak realizacije ugovora“, smatra Kukobat.

On je naglasio značaj prevashodne realizacije ugovora za tržište EU, kao i obnavljanja ugovora sa „Hrvatskim cestama“.

„Smatram da RAOP ima svijetlu perspektivu, posebno imajući u vidu tržišnu poziciju i kvalitet proizvoda. Na kraju krajeva, Vlada Republike Srpske sve vrijeme stoji iza nas, što nam je omogućilo da imamo potpuno drugačiji tretman i kod investitora i kod dobavljača jer su oni znali za tu podršku“, rekao je Kukobat.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar DŽombić i predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Ministarstva finansija najavili su da će naredne sedmice utvrditi smjernice za rješavanje problema preduzeća „Energoinvest – Rasklopna oprema“ Istočno Sarajevo, kao i za menadžment kompanije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare