Značajna kolekcija knjiga na Brajevom pismu i audio izdanja

0
Značajna kolekcija knjiga na Brajevom pismu i audio izdanja

ISTOČNO SARAJEVO – Matična biblioteka Istočno Sarajevo predstavila je rad Odjeljenja za slijepa i slabovida lica na konferenciji biblioteka metropola „MetLib 2018“ u Beogradu i istakla da sada ima 35 knjiga na Brajevom pismu i 1.800 izdanja audio knjiga, a na samom početku nijedna na Brajevom i samo 50 audio.

Bibliotekar Slađana Bratić rekla je Srni da prvi put na ovakvom kongresu učestvuje jedna biblioteka iz Republike Srpske, zajedno sa 40 učesnika.

„Iako ne ispunjavamo uslov da smo biblioteka metropole, ispunili smo uslov da pružamo usluge za specifične kategorije stanovništva i njihovu socijalnu uključenost“, rekla je Bratićeva.

Ona je navela da Odjeljenje za slijepa i slabovida lica aktivno radi od 2011. godine i istakla da se u BiH samo biblioteke za slijepa i slabovida lica u Sarajevu i Banjaluci bave izdavanjem knjiga, koje su namijenjene ovoj populaciji.

Ona je podsjetila da su od 2012. do 2015. godine audio knjige snimali u lokalnoj Radio-televiziji Istočno Sarajevo, a od 2015. godine kada je televizija prestala sa aktivnim radom, napravljen je studio u okviru Matične biblioteke.

„Imajući u vidu koliko su ove knjige skupe, teško se i proizvode, za nas je ovo značajna kolekcija, a nadamo se da ćemo je uvećati u narednom periodu“, izjavila je Bratićeva.

Bratićeva je rekla da u snimanju audio knjiga veliku pomoć pružaju volonteri, učenici trećeg i četvrtog razreda Srednje škole „28. juni“.

„Drago nam je što im u tom radu pomaže bibliotekarka ove škole, kao i profesorica srpskog jezika koji sa njima svakodnevno rade“, dodala je Bratićeva.

Bratićeva je rekla da su korisnici Odjeljenja za slijepa i slabovida lica članovi Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo kojih ima oko 160.

„Korisnici ovog odjeljenja su uključeni u rad lokalne zajednice zajedno sa velikim broj volontera koji snimaju audio knjige“, navodi Bratićeva.

Ona je izrazila nadu da će matična biblioteka Istočno Sarajevo steći pravo da učetvuje u ovim konferencijama i ubuduće.

„To je bitno zbog razmjene iskustava sa drugim bibliotekama, ali i da se promovišemo kao institucija koja je značajna za lokalnu zajednicu“, istakla je Bratićeva.

Konferencija, koju organizuje Sekcije biblioteka velikih gradova, jedna je od najznačajnijih međunarodnih konferencija u oblasti bibliotečko-informacione djelatnosti, koja okuplja stručnjake za bibliotekarstvo i rukovodioce javnih biblioteka gradova metropola.

Tema ovogodišnje konferencije, koja je slavila pedesetogodišnjicu, bila je „Javne biblioteke i razvoj lokalne zajednice“, sa podtemama kao što su rad sa marginalizovanim grupama, biblioteke kao mjesto za pomoć migrantima i izbjeglicama, zatim biblioteke koje služe kao mjesto za socijalnu uključenost osoba sa invaliditetom, te rada sa mladima i djecom.

Na ovogodišnjem „MetLab“ skupu u Beogradu, koji je održan od 13. do 18. maja, radove su predstavile javne biblioteke iz Roterdama, Talina, Beograda, Utrehta, Reusa, Zagreba, Barselone, Amsterdama, Katmandua, a na konferenciji u forumima učestvovali su i bibliotekari iz Italije, SAD, Singapura i Francuske.

U okviru konferencije bila je organizovana i projekcija filmova koji su snimljeni o temi koja je bila u podsekciji „Biblioteka i metropole“.

Konferencija „MetLib“ sljedeće godine će biti organizovana u Helsinkiju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments