Zloupotreba djece na internetu sve veći problem

0

ISTOČNO SARAJEVO – Zloupotreba djece na internetu postaje sve veći problem, rekla je Srni inspektor za suzbijanje maloljetničke delinkvencije pri Centru javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Vesna Stokanović, koja je danas o ovoj temi održala edukativno predavanje roditeljima učenika Srednjoškolskog centra „28. juni“.

„Tek nakon određenog vrmena postali smo svjesni druge, negativne ili lošije strane interneta. Najveća opasnost je zloupotreba fotografija djece u pornografske svrhe, a tu su i vršnjačko nasilje ili među učenicima, ili učenika prema profesorima“, navela je Stokanovićeva.

Prema njenim riječima, cilj ovih edukativnih predavanja o opasnostima za djecu na internetu jeste da se probudi svijest kod roditelja i da se oni upoznaju o tome kako da zaštite svoju djecu.

„S obzirom da se ne može zabraniti nikakvo prisustvo na internetu, nastojimo da roditeljima objasnimo i ukažemo im na koji način da zaštite djecu, odnosno kako da pričom i razgovorom utiču na njih, kako da im ograniče neke radnje na internetu, posebno u uzrastu do 14 godina kada ih je još moguće iskontrolisati“, pojasnila je Stokanovićeva.

Ona ističe da je malo onih koji prijavljuju slučajeve vršnjačkog nasilja na internetu, napomenivši da to uglavnom rješavaju roditelji međusobno ili škole.

Prema njenim riječima, bilo je nekoliko slučajeva gdje je morala da se uključi i policija, koja je adekvatno reagovala.

Stokanovićeva je pojasnila da se ova predavanja održavaju u okviru plana preventivnih aktivnosti na suzbijanju maloljetničke delinkvencije u osnovnim i srednjim školama Republike Srpske, koje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske provodi sa Ministarstvom prosvjete i kulture.

„Provođenje plana traje tokom cijele školske godine i uključuje predavanja koja se održavaju učenicima, prosvjetnim radnicima i roditeljima“, rekla je Stokanovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare