Zločinci i dalje na slobodi

0

FOČA – Služenjem parastosa za 32 srpska civila i 10 vojnika, koje su na Papratnoj njivi kod Foče svirepo ubili pripadnici Zelenih beretki, danas su obilježene dvije decenije od tog zločina za koji još niko nije odgovarao.Porodice nastradalih tvrde da su poznata imena počinalaca, među kojima su i njihove komšije.
Pripadnici Zelenih beretki su na današnji dan 1992. godine iz zasjede zapucali na kamion u kojem je bilo 42 Srba koji su putovali iz Kalinovika prema Foči. Među stradalima su bili i žene, djeca i stranci.

Miloš Andrić, otac stradalog mladića Ranka, rekao je da je, kada je došao na to mjesto, našao sina i ostale u krvi.

„Niko nije preživio. Sve su to bili mladi momci od 25, pa i 19 godina. To je bilo katastrofa, to se u istoriji ne pamti“, prisjeća se Andrić.

On je danas, zajedno sa ostalim članovima porodica stradalih, prislužio svijeće svom sinu koji je imao samo 20 godina kada je ubijen.

Tihomir Golijanin, kome su ubijeni roditelji Ratomir i Savka, majčina sestra i njen sin, ističe da nekažnjeni zločinci nisu imali milosti ni prema djeci, ženama i starcima.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Foča Miloš Tomović rekao je da se oni koji su počinili ovaj zločin i danas, 20 godina kasnije, hvale tim nedjelom.

Zločin sa Papratne njive nije jedini na području opštine Foča koji je ostao nekažnjen. Tu su i svirepa ubistva srpskih civila u mjestima Jošanica i Jabuka. Prema tvrdnjama svjedoka, imena počinalaca su poznata, ali su oni još na slobodi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare