Zločin nad 6.000 Srba na Drini 1942: Opraštamo ali ne zaboravljamo

0

ROGATICA – Sinoć je, u kino sali Centra za kulturu i sport „Radenko Mišević“, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, prikazan dokumentarni film „Spokoj kraja“ posvećen stradanju Srba na Drini, u Miloševićima i Starom Brodu, od strane ustaške „Crne legije“ Jure Francetića 1942. godine.

„Dužnost nam je da pominjemo i opominjemo, praštamo ali ne zaboravljamo, kako je srpski narod pod ustaškim terorom mučen, i u masovnom pokolju proljeća 1942. godine postradao. Ustaše su, te godine, pokrenule ofanzivu širokih razmjera u namjeri da ostvare svoj vjekovni san, granicu NDH na Drini. Precizni podaci govore da je tada iz Sarajeva, pod komandom Jure Francetića, krenulo desetak hiljada do zuba naoružanih ustaša, koji su zajedno sa veoma brojnom muslimanskom milicijom pred sobom gonili nepregledne zbjegove Srba od Olova, Sarajeva, Kladnja, Han Pijeska, Vlasenice, sa Romanije i Sokoca, iz Rogatice i Borika, Sjemećkog polja, Gornje i Donje Lijeske, sve do Višegrada, koji su bježali prema Drini u pokušaju da spas nađu u Srbiji. Strast za istnimo je najbolji izraz životne snage u čovjeku i naročit oblik njegovog poštovanja samog sebe i drugih“ rekao je u sinoć u uvodnoj riječi Branko Nikitović, akademski slikar iz Višegrada, u ime Organizacinog odbora za izgradnju spomen-obilježja postradalim na Drini.

Prikazani dokumentarni film ima neprocjenjiv istorijski i dokumentarni značaj. U njemu su zabilježena istinita, autentična svjedočenja onih koji su preživjeli zločin, danas svi u poznim godinama, čijim biološkim krajem sada neće sa njima otići i istina o zločinu. Autori dokumentarca su Milan Nikodijević, profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Novom Sadu i snimatelj Zoran Debeljak.

Na sinoćnjoj prezentaciji dopunjenog izdanja knjige „Zaboravnjeni zločin“, koju je priredio Aleksandar Savić a izdala Izdavačka kuća Mitropolije Dabrobosanske „Dabar“, govorio je urednik ove izdavačke kuće, novinar i publicista iz Višegrada Slavko Heleta: „Pred nama je novo, znatno prošireno izdanje knjige, svojevrsne spomenice na 6.000 zvjerski ubijenih Srba u kanjonu Drine, nizvodno od Višegrada, u Starom Brodu i Miloševićima. Knjiga, čiji je priređivač Aleksandar Savić, rezultat je timskog rada redakcije „Dabar“ i Izdavačke sekcije časopisa „Soko“ Srpskog sokolskog društva iz Dobruna, ali i svakodnevnog rada monaštva manastira „Sveti Nikolaj“ u Dobrunskoj Rijeci na čelu sa arhumandritom Jovanom Gardovićem. Priča o zločinima opisanim u ovoj knjizi decenijama je skrivana od javnosti i tinjala je duboko u sjećanjima preživjelih žtrava ovog genocida nad srpskom nejači rekao je Slavno Heleta.

Priređivač Aleksandar Savić umjesto uobičajenog govora o knjizi citirao je posljednju propovijed Fridriha Gizendorfa, njemačkog sveštenika, u kojoj on govori o grijesima što ih je njemački narod počinio prema Srbima.

(www.palelive.com / www.opstinarogatica.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare