Zlatna plaketa priznanje cjelokupne zajednice ali i obaveza

0

SOKOLAC – Zaposleni Doma zdravlja „Dr LJubomir Ćeranić“ sa Sokoca prihvatili su opštinsku Zlatnu plaketu kao priznanje cjelokupne zajednice za njihovo angažovanje tokom cijele protekle decenije, ali i kao obavezu da nastave da rade tako da im pacijenti uvijek budu na prvom mjestu.

Zlatna plaketa dodijeljena je ovoj zdravstvenoj ustanovi povodom Dana i slave opštine Ilindana, za ukupan doprinos u zaštiti zdravlja stanovništva i zalaganje u sprečavanju širenja virusa korona.

Direktor ove ustanove Adrijana Stanar smatra da su zaposleni u ovoj ustanovi zaslužili priznanje, budući da veliki porast masovnih nezaraznih oboljenja od 1992. godine iziskuje poseban tretman, veliki broj posjeta i veliku požrtvovanost zdravstvenih radnika.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je odlikovanje dodijeljeno za vrijeme njenog rukovođenja ovom ustanovom, te je zahvalila predstavnicima lokalne zajednice i odbornicima koji su prepoznali napore zdravstvenih radnika.

Stanarova je u izjavi Srni podsjetila da je su od početka epidemija virusa korona dobijali pomoć nadležnih institucija, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravstvo Srpske, grada Istočno Sarajevo i opštine Sokolac u sprovođenju smjernica Republičkog i opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Rezultat takvog rada, dodala je, jeste u tome da u prvom talasu u ovoj lokalnoj zajednici nije bilo nikakvih nemilih dešavanja.

Ona je istakla da u Domu zdravlja do sada nije bilo slučajeva unošenja virusa korona među zdravstvene radnike, osim u dva slučaja, kada su mladi ljekari bili zaraženi u drugim sredinama i oporavljeni su van ove ustanove – bez posljedica za pacijente.

Stanarova je izjavila da su na području Sokoca od početka epidemije na virus korona pozitivna ukupno 52 lica.

„Na Sokocu su preminule tri osobe koje su bile pozitivne na virus korona, a imale su određene pridružene bolesti, zbog čega su spadale u rizičnu grupu“, napomenula je Stanarova.

Pod zdravstvenim nadzorom je 13 osoba, a ta mjera je završena za 186 osoba. Od početka epidemije od kovida 19 na Sokocu se oporavilo 38 lica.

Stanarova je zahvalila i građanima jer su poštovanjem predloženih mjera zaštite u velikoj mjeri pomogli zdrastvenim radnicima u suzbijanju širenja kovida 19.

Ona je istakla i da je ponosna na činjenicu da od početka pandemije nijedna služba sokolačkog Doma zdravlja ni na kratko nije zatvorena, te da i danas usluge pruža šest timova porodične medicine, laboratorijska i RTG dijagnostika, pedijatrija, ginekologija, Centar za bazičnu rehabilitaciju i Centar za mentalno zdravlje, te služba hitne pomoći, kao i tehničke službe.

„Svjesni smo da smo često ulazili u situacije u kojima rizikujemo život, svoje i zdravlje porodice, ali su nam pacijenti uvijek na prvom mjestu i tako će ostati“, istakla je Stanarova.

Dom zdravlja „Dr LJubomir Ćeranić“ na Sokocu trenutno ima 65 zaposlenih, među kojima su 44 zdravstvena radnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare