Zlatna medalja KUD-u “Mladost” u Beču

0

Omladinski ansambl KUD “Mladost” iz Pala osvojio je zlatnu plaketu i specijalnu nagradu za najbolju originalnu narodnu nošnju na Drugoj dječijoj evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, koja je održana proteklog vikenda u Beču.

Predsjednik ovog društva Miloš Jovanović rekao je Srni da je pravo učešća u takmičarskom dijelu smotre imalo oko 30 folklornih ansambala iz srpske dijaspore i zemalja regiona.

Tročlani stručni žiri, kaže Jovanović, ocjenjivao je autentičnost igre i pjesme, narodnu nošnju i muzičku pratnju.

“KUD `Mladost` ocijenjen je sa 94,50 bodova od mogućih 100, tako da nam je pripala zlatna plaketa i specijalna nagrada za najbolju originalnu narodnu nošnju”, rekao je Jovanović.

On je dodao da je ovogodišnji festival organizovao KUD “Stevan Mokranjac” iz Beča, a omladinski ansambl iz Pala u takmičarskom dijelu smotre predstavljalo je dvadesetak članova, koji su imali pratnju Narodnog orkestra KUD “Mladost”.

Jovanović je napomenuo da se KUD “Mladost” u Austriji predstavio tradicionalnim nasljeđem i nošnjama iz kraja iz kojeg dolazi, kao i autentičnim koreografskim programom “Srpske igre iz okoline Sarajeva”.

On je ocijenio da je najveća vrijednost manifestacije u Beču njegovanje srpske igre, pjesme i običaja, kao i druženje učesnika koji će, kako kaže, cijelu Evropu objediniti u srpskom kolu.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments