Zlatibor – Jahorina: Saradnja na magičnim stazama

0

Povodom prvog realizovanog projekta prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine pod nazivom „Zlatibor – Jahorina: Saradnja na magičnim stazama“, u sali SO Pale juče je održana konferencija za štampu kojoj su pored projektnog tima opštine Pale prisustvovali i vodeći partneri iz Srbije, odnosno predstavnici opštine Čajetina i Turističke organizacije 2Zlatibor“.

Goste je pozdravio načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević koji je izrazio zadovoljstvo dugogodišnjom saradnjom opštine Pale sa opštinama Čajetina i Arilje i izrazio nadu da će u narednom periodu biti još ovakvih projekata koji znače ekspanziju i ljetnog i zimskog turizma na Jahorini.

Gosti iz Srbije iskoristili su ovu priliku da pozovu partnere iz opštine Pale na završnu konferenciju za štampu koja će biti održana 30. novembra u opštini Čajetina.

Inače, projekat „Zlatibor-Jahorina: Saradnja na magičnim stazama“ ukupne vrijednosti 60.407,62 € realizovan je kroz učešće EU u iznosu 45.877,22 € ili 75,89%, putem instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA fondovi) i učešće opštine Pale 14.580 evra ili 24,11%.

Projekat na strani opštine Pale podrazumjevao je :

– uređenje staze za planinski bicklizam na Dvorištima (Jahorina) na postojećoj biatlon stazi,
– edukaciju turističkih radnika putem seminara,
– obilježavanje staza biciklističkim znakovima usmjeravanja radi orijentacije na stazi (68 tabli),
– postavljanje tabli pored prilaznih puteva u okruženju za usmjeravanje turista do lokaliteta (29 tabli),
– postavljanje centralne table na lokalitetu Dvorišta,
– GPS snimanje staze i izradu digitalnih mapa staza u okviru postojeće staze (1,5 km, 2 km, 2,5 km, 3 km, 4 km, 5 km),
– izradu promotivnog materijala i promociju rezultata projekta.

Projekat je realizovan na lokalitetu Dvorišta, na postojećoj biatlon stazi, koja je u državnom vlasništvu. Aktivnosti biciklista, rekreativaca i ljubitelja prirode na ovoj stazi mogu se  odvijati i van zimske turističke sezone, od proljeća do jeseni, čime  se oplemenjuje prostor i upotpunjava turistička ponuda.

Za Jahorinu realizacija ovog projekta stvara pretpostavku povećanja turističke ponude – novi turistički proizvod. Na Palama postoji klub za planinski biciklizam, u okviru društva „Javorina“, a očekuje se dolazak biciklista iz okruženja, kao i organizacija takmičenja.

Ovaj projekat je prvi ove vrste na području Jahorine i opštine Pale. Krajem 2012. godine očekuje se kandidovanje sličnog projekta na širem području grada Sarajeva pod nazivom „Sarajevo olympic bike park“, takođe u organizaciji programa SEENET koji bi obuhvatio olimpijske planine oko Sarajeva.

(www.palelive.com / opština Pale)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare