Živojinu Ivkoviću „Zlatna sova“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Živojin Ivković iz Beograda osvojio je književnu nagradu „Zlatna sova“ za roman „Obala“ na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za najbolji neobjavljeni roman.

Drugo mjesto osvojio je roman „Crno pile koje bježi“ Ivana Zlatkovića iz Aranđelovca, a treće „Povratak Ž-a“ /antiutopija/ Petra Pješevca iz Melburna.

Na konkurs je prijavljen 121 rukopis iz sedam zemalja, od kojih je za 21 žiri utvrdio da ne ispunjava uslove.

U obrazloženju dodjele nagrada, predsjednik Žirija Mladen Šukalo rekao je da snaga nagrađenog romana „Obala“ proističe iz nastojanja da se njime postave ključna pitanja današnjice, pitanja krivice i lične odgovornosti, relacija krvnika i žrtve, pitanja kolektivnog pamćenja i opraštanja, fizičkih i duhovnih izgnanstava, što ga može svrstati u kategoriju takozvane angažovane literature.

Ivković, koji je dobio i ček na 15.000 KM, rekao je da mu je teško što je slavodobitnik, jer ne bi pisao da nije doživio ličnu tragediju gubitka kćerke.

„Ja sam po vokaciji slikar koji nakon kćerkine smrti više nije mogao da iskaže svoje emocije bojom i kičicom. Bilo je potrebno nešto mnogo više i jače, a šta je jače od riječi. Sve što pišem njoj posvećujem“, istakao je Ivković, naglašavajući da je pobijedio na konkursu, ali da ne tvrdi da je njegov roman najbolji.

Prema njegovim riječima, glavni junaci romana „Obala“ su beogradski Jevrejin koji je potomak žrtve holokausta, i NJemica koja je potomak ratnog zločinca, koji kroz svoju naraciju govore o svom suočavanju sa ratnim strahotama, koji jedno drugo uvažavaju i na kraju stupaju u brak i rađaju djecu.

On navodi da se roman završava 1999-om godinom i bombardovanjem Beograda.

Ivković kaže da je napisao šest romana i da je ovo jedan od posljednjih.

Dodjela nagrade „Zlatna sova“ upriličena je povodom 21 godine od osnivanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Direktor Zavoda Rade Ristović rekao je na svečanosti da će ova ustanova nastaviti da nagradu, uvedenu ove godine, promoviše i narednih godina kao najveću književnu nagradu u Republici Srpskoj i jednu od najvećih u regionu.

„Zavod je na godišnjem nivou štampao 50-ak djela iz oblasti beletristike, publicistike, stručne i naučne literature“, naveo je Ristović i dodao da je Zavod do danas objavio više od 1.500 bibliografskih jedinica.

Proslavu su uveličali studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare