Zimske olimpijske igre mladih na Palama?

0

Opština Pale i Grad Sarajevo zajednički će se kandidovati za organizaciju Zimskih olimpijskih igara mladih (EYOF), koje bi trebalo da budu održane 2015. godine, a za to su načelnu saglasnost već dali načelnik Pala, Slobodan Savić, i gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen, što još trebaju da potvrde i nadležni parlamenti.
Ovo je u izjavi za „Fokus“ potvrdio zamjenik načelnika opštine Pale, Nenad Vuković, ocijenivši da je organizacija Olimpijade mladih fantastična prilika za ovo područje da se na velika vrata vrati na svojevrsnu svjetsku mapu najvećih zimskih sportskih centara.

– Jedini protivkandidat je gradić Montafon, kao zajednički prijedlog Austrije i Lihtenštajna, a do konačne odluke, u čijem donošenju učestvuju predstavnici pedesetak zemalja, ostalo je nešto manje od godinu dana. Naša saznanja upućuju na to da u ovoj trci prednjačimo u segmentu sportske infrastrukture.

Svakako najveća prednost, bar cijenimo da je tako, jeste činjenica da imamo ogromno i pozitivno iskustvo u organizaciji velikih takmičenja, prije svih ZOI ’84 za koje se i danas tvrdi da su bile jedne od najbolje organizovanih igara u istoriji – rekao je Vuković, pronalazeći uporište za optimizam i u činjenici da će nordijski centar na Dvorištima nadomak Jahorine u naredne dvije godine biti mjesto održavanja prvo Balkanskog, a potom i Svjetskog vojnog prvenstva u biatlonu.

Kao važnu činjenicu u kontekstu kandidature Pala ističe i velika investiciona ulaganja na olimpijskoj Jahorini, kao i brojne druge argumente, od kojih bi neki mogli imati i presudnu ulogu prilikom konačnog odlučivanja o tome gdje će se održati „EYOF 2015.“, te da li će se olimpijski duh vratiti na poznatu adresu.

– Važno je istaći da je riječ o igrama za mlade, uzrasta od 14 do 19 godina, zbog čega cijelu priču treba posmatrati i u kontekstu kriterijuma koji podrazumijeva da prednost imaju sredine u kojima živi veoma mnogo mladih. Podsjećanja radi, u Palama se školuje šest hiljada studenata, tu su i po dvije hiljade srednjoškolaca i osnovaca, te i po tom osnovu možemo biti optimisti – zaključuje Vuković.

Olimpijsko selo

Nenad Vuković kaže da Pale već imaju i rješenje za formiranje takozvanog olimpijskog sela, što je takođe startna prednost za dobijanje organizacije igara.
– Već imamo saglasnost Udruženja hotelijera da ustupe svoje kapacitete za smještaj sportista, što je važna činjenica ka ostvarenju cilja – cijeni Vuković.

(Fokus / foto: Poster EYOF-a 2009. koji će se održan u Poljskoj)

Opširnije na: www.eurolympic.org

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare