Ženske ruke – čuvari tradicije

0

SOKOLAC – Nada Tošić sa Sokoca je zaljubljenik u ručni rad i čuvar narodne tradicije romanijskog kraja kada je riječ o vezu, pletenju, šivenju i heklanju.

Ona od prije dvije godine izrađuje muške, ženske i dječije narodne nošnje.

Nada za Srnu ističe da je do sada uradila mnogo nošnji i uzoraka ručnih radova – od ukrasnih kućnih detalja do torbica sa starinskim motivima iz vremena njene bake.

„Voljela sam ručni ženski rad od malih nogu. Nosim to u genima od majke, bake, pa i prabake, jer je umijeće prenošeno sa generacije na generaciju“, navodi Tošićeva.

Ona ističe da „voli selo, da je otišla iz sela, ali da selo nije otišlo iz njene duše“.

„Ovo je za mene način umjetničkog stvaranja i tako to i doživljavam. Kroz to umijeće vraćam se u sjećanjima na srećne dane djetinjstva i mladosti“, navela je Tošićeva.

Tošićeva kaže da nikada ranije nije imala priliku da prodaje svojih ruku djelo.

Uglavnom je to poklanjala dragim prijateljima ili ostavljala kao svoje „malo blago“ da se nađe za mlađe generacije.

Svako popodne nakon dolaska sa posla iz Policijske stanice, u kojoj radi, ona se posveti svom stvaralačkom radu na platnu, igli i koncu, što joj pričinjava zadovoljstvo.

„Svaki novi detalj na nošnji, na komadu platna, na pletenim čarapama ili torbi meni uljepša i ispuni dan. Svi uzorci narodne nošnje i ukrasnih detalja za kuću su unikatni, originalni i nema duplikata. U to sam sigurna.

Mislim da ne bih znala ni ponoviti dva puta isti model i istu mustru jer svaki za sebe nastane za nekih sedam dana i odražava moju emociju prenesenu na platno“, navodi Tošićeva.

Pošto se sada teško dolazi do pravog valjanog sukna /grubog vunenog platna koje je bilo osnovni materijal za romanijsku nošnju/ Tošićeva izrađuje narodnu nošnju na čohi i kvalitetnom pamučnom platnu.

Odlučila je prije par godina da se intezivnije bavi ovim vidom ručnog rada, po uzoru na Borku Ješić, članicu Udruženja žena „Snop“ iz Rogatice, kojoj, kaže Tošićeva, duguje posebnu zahvalnost za savjete.

Svaki od predmeta, djelo Nadinih ruku, neponovljivo je, kaže LJiljana Gajević iz Sekcije za društvnu aktivnost žena Sokolac, sa kojom Tošićeva često izlaže svoje radove.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare