Žene imaju pravo na život bez nasilja

0

Potpredsjednik Aktiva žena SNSD-a za Izbornu jedinicu osam Sanja Kovačević izjavila je večeras na Palama da žene imaju pravo na život bez nasilja i ne treba nikome da dozvole da ih ugnjetava bez obzira što su nježniji pol.

Ona je uoči predavanja o temi „Kroz život bez nasilja“, koje je organizovao Aktiv žena SNSD-a iz Izborne jedinice osam, rekla je da je cilj ovog skupa ukazivanje na rodno zasnovano nasilje.

Kovačevićeva kaže da žene nisu samo zlostavljane u fizičkom i psihičkom smislu, već da se pod to može podvesti i njihova diskriminacija na svim poljima.

„Treba da pomognemo ženama da shvate koja su njihova prava, da imaju pravo na život bez nasilja i da ne treba nikome da dozvole da ih ugnjetava, bez obzira što su nježniji pol“, rekla je Kovačevićeva novinarima.

Ona je istakla da su žene dovoljno jake da vode računa o sebi i porodici i da budu ravnopravne sa muškarcima u svim poslovima.

Kovačevićeva je navela da bi putem medija trebalo više ukazivati na to na koji način žene mogu prijaviti i spriječiti nasilje.

„Prvi korak je prijavljivanje policiji, čiji pripadnici izlaze na lice mjesta i vrše uviđaj. Drugi korak je prijavljivanje centrima za socijalni rad, a treći da se žene organizuju u neki grupama i pomognu jedna drugoj“, kaže Kovačevićeva.

Ona je podsjetila da je Krivičnim zakonom Republike Srpske kažnjivo i samo saznanje da se nad nekim vrši nasilje, a da se to ne prijavi.

Pedagog u Centru za socijalni rad Pale Nada Gluhović ukazala da je ove godine u blagom porastu broj slučajeva nasilja nad ženama i u porodici, te da je na Palama prijavljeno 18 slučajeva.

Ona kaže da su do sada registrovani slučajevi fizičkog, psihičkog, socijalnog i ekonomskog nasilja, te da je alkohol u najvećoj mjeri uzrok svemu ovome, pa i razvodu brakova.

Gluhovićeva je navela da Centar ima potpisan protokol o saradnji sa Policijskom stanicom Pale, Centrom za mentalno zdravlje, Domom zdravlja, obrazovnim sektorom, tužilaštvom i nevladim organizacijama s ciljem rješavanja složenog problema nasilja nad ženama.

Predavanje je održano povodom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare