Zelenović: Književna kritika je mrtva

0

ISTOČNO SARAJEVO – Književnik iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Zelenović smatra da je književna kritika, ne samo u Republici Srpskojnego i šire, „mrtva“, odnosno da je nema je u pravom smislu te riječi.

„Mnogi danas pišu naručene i plaćene recenzije, jer su za objavljivanje knjige potrebne dvije pozitivne recenzije“, kaže Zelenović za Srnu.

On je ovih dana objavio svoju drugu knjigu književne kritike „Prstohvat lijepih riječi“, koja sadrži recenzije i prikaze knjiga njegovih poznanika, prijatelja i „prijatelja od prijatelja“, od kojih, kako je podvukao, „nije dobio ni dinara“.

Prvu knjigu književne kritike „Pisci su lažljivci koji govore istinu“, objavio je 2011. godine.’

„Jednostavno, kao književnik imao sam potrebu da javno progovorim o njihovom stvaralačkom naporu, jer književnu kritiku smatram načinom da se obični čitalac na primjeren način ponuka da pročita neko književno djelo, odnosno da mu se sugeriše da ne bi bilo loše da pročita neku dobru knjigu“, navodi Zelenović.

On je podvukao da žarko želi da se u Srpskoj pišu, objavljuju i čitaju dobre knjige.

„Nažalost, iz štamparija izlazi sve manje knjiga, a smanjuje se i broj onih koji ih čitaju. Suočeni smo sa hiperprodukcijom, a sve manje je nas koji pokušavamo da čitaocima približimo književna ostvarenja koja zaslužuju pažnju. Neprimjeren je i način na koji pojedini autori za svoje knjige dobijaju nagrade“, upozorava Zelenović.

Prema njegovim riječima, mediji bi trebalo da mnogo više pažnje posvećuju kulturi, kulturnim dešavanjima, pa tako i izdavaštvu.

On je dodao da će kompletan tiraž „Prstohvata lijepih riječi“, koje je objavio zahvaljujući Milošu Gavriću i njegovom preduzeću „Mega-promet“ iz Bratunca, pokloniti svojim prijateljima i ljubiteljima pisane riječi, kako bi se odvažili da pročitaju neke od preporučenih knjiga.

Zelenović kritikuje i izdavačke kuće, ističući da ih ima mnogo, tako da je, maltene, svaka štamparija postala mala izdavačka kuća.

„Onaj ko donese kompjuterski pripremljenu knjigu za štampu i ko je spreman da plati troškove štampanja, dobija `zeleno svjetlo` u štamparijama. Malo je danas izdavačkih kuća koji će rado, ali i odgovorno, prihvatiti neko književno djelo, štampati ga o vlastitom trošku, a autoru isplatiti adekvatan honorar“, kaže Zelenović, koji je i direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Prema njegovim riječima, takva otužna slika izdavaštva primijetna je ne samo u Republici Srpskoj, nego i u Srbiji i Crnoj Gori, dok je situacija u Hrvatskoj odskora nešto povoljnija za pisce i književnike, jer je ova oblast uređena zakonom i ne može se dogoditi „varanje, ignorisanje i potcjenjivanje pisaca i njihovog mukotrpnog stvaralačkog rada“.

„Nadam se da će u `poplavi` evropskih standarda na ove naše prostore doći na red i kultura, pa samim tim i književnost, i da ćemo konačno početi da se civilizovano ponašamo i odnosimo prema književnosti i izdavaštvu“, zaključio je Zelenović.

„Prstohvat lijepih riječi“ sadrži recenzije djela poznatih pjesnika i književnika iz Republike Srpske i okruženja kao što su Željko Pržulj, Jovanka Stojčinović Nikolić, Ranko Preradović, Rajko Vasić, Goran Vračar, Branko Perić, Vjekoslav Vukadin, Dušan Zurovac.

Nedeljko Zelenović rođen je 5. oktobra 1958. godine u selu Brđani kod Konjica.Osnovnu školu, Gimnaziju i Filozofski fakultet završio je u Sarajevu. Osim pisanjem knjiga i poezije za djecu i odrasle, bavi se književnom kritikom, a zapažen je i njegov rad u novinarstvu.

Direktor je Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i direktor Festivala malih scena – monodrama Srpske. Član je Udruženja književnika Republike Srpske. Autor je više nagrađivanih knjiga ljubavne poezije, poezije za djecu, monografija i monodrama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare