Zbornik „Rusija i Balkan u savremenom svijetu“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Građani u Republici Srpskoj su nedopustivo malo upoznati o djelovanju Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbjednosti, koju vodi Rusija, i Udruženje „Srpsko–ruski most“ radiće na tome da se promovišu ciljevi i aktivnosti ovog saveza, koji se bori za mir i saradnju, izjavio je predsjednik Savjeta za nauku Udruženja Branimir Kuljanin.

On je tokom večerašnje promocije Zbornika „Rusija i Balkan u savremenom svijetu“ u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo rekao da se Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbjednosti, za razliku od imperijalnih ciljeva NATO, zalaže za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, te za ostvarivanje bezbjednosti bez ikakvih uslovljavanja.

Kuljanin je rekao da lično zastupa stav da bi BiH, umjesto ka članstvu u NATO i EU, trebalo da se okrene ka Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbjednosti, koja danas ima šest članova.

„Pripremamo iduće godine naučni skup u Etno-selu Stanišići kod Bijeljine, na koji smo pozvali vrhunske stručnjake iz Rusije, Ukrajine, Bjelorusije, Srbije i Crne Gore, kako bi i građani Republike Srpske uvidjeli prednosti okretanja ka ovom evro-azijskom savezu“, rekao je Kuljanin.

Kuljanin je naveo da je Zbornik „Rusija i Balkan u savremenom svijetu“ rezultat naučnog skupa koji je prije godinu dana održan u Banjaluci i tokom kojeg su eminentni stručnjaci predstavili svoje stavove.

Politički savjetnik u Ambasadi Rusije u BiH Andrej Temjašov istakao je tokom promocije Zbornika „Rusija i Balkan u savremenom svijetu“ da ima samo riječi hvale za djelovanje Udruženja „Srpsko–ruski most“, te da je dobrodošla svaka inicijativa koja dolazi iz nevladinog sektora.

„Za nas diplomete uvijek je intersantno da čujemo kako eksperti gledaju na politiku koju provodimo. To je slučaj i večeras, jer su u Zborniku `Rusija i Balkan u savremenom svijetu` na jednom mjestu iznesena mišljenja ruskih i srpskih stručnjaka koji se bave spoljnom politikom Ruske Federacije“, rekao je Temjašov.

On je izrazio nadu da će, jačanjem privredne saradnje Ruske Federacije i BiH, udruženja kao što je „Srpsko-ruski most“ dobiti i jake sponzore poput Sperbanke, koja je odnedavno prisutna u BiH, ili Zarubežnjefta, te drugih komapnija koje polako otkrivaju tržište BiH.

Predsjednik Udruženja „Srpsko–ruski most“ Zdravko Močević naglasio je da saradnja Ruske Federacije i Republike Srpske ne bi trebalo da bude samo privredna, već da se produbi kroz kulturnu saradnju i turizam, ali i razmjenu studenata.

„Ruski jezik bi, takođe, trebalo više izučavati u Republici Srpskoj, kao vid jačanja kulturnih veza. Vrata saradnje sa Ruskom Federacijom su otvorena i od nas zavisi koliko ćemo iskoristiti tu činjenicu“, rekao je Močević.

On je naglasio da Udruženje „Srpsko–ruski most“ za svoje djelovanje očekuje i veću podršku vlasti Republike Srpske.

„Lokalne zajednice pomažu nam koliko mogu, ali smatramo da bi ministarstva mogla malo više pomoći. Istovremeno, želim zahvaliti Ambasadi Ruske Federacije u BiH na maksimalnoj podršci projektima našeg udruženja“, rekao je Močević.

Osnovna programska načela Udruženja „Srpsko-ruski most“ odnose se, između ostalog, na rad na očuvanju i širenju prijateljstva između srpskog i ruskog naroda, očuvanje pravoslavlja i jačanje porodice, te promovisanje mogućnosti prirodnih resursa Republike Srpske u Ruskoj Federaciji.

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare